Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sijoittaminen | Bitcoin kiehtoo riskinottajaa – "En ihmettelisi, vaikka bitcoinin hinta hyppäisi kuusinumeroisiin lukuihin"

Kryptovaluutan kova arvonnousu viekoittelee sijoittajia, mutta osalle bitcoinin suosio on hypeä.

Bitcoinin vaihtokurssi on viimeisimmän vuoden aikana kivunnut noin 5 600 eurosta jopa yli 50 000 euroon asti. Ei olekaan ihme, että kryptovaluutta houkuttelee sijoittajia.

– Arvo on kehittynyt hyvin, mutta uskon, että tämä on vasta alkua. Lähitulevaisuuden muutoksia on vaikea ennustaa, mutta en ihmettelisi, vaikka bitcoinin hinta hyppäisi kuusinumeroisiin lukuihin vielä tänä vuonna, arvioi kryptovaluuttaharrastusta edistävän Konsensus ry:n puheenjohtaja Rafael Eronen.

Eronen ei halua tarkemmin avata omia panostuksiaan bitcoiniin. Hän suosittelee kuitenkin, että suotuisten kasvunäkymien takia bitcoiniin kannattaisi ohjata ainakin prosentti omista sijoituksista.

Bitcoin ja tuhannet muut kryptovaluutat ovat monelle yhä tuntematon käsite. Bitcoinia ymmärtääkseen onkin helpompi aloittaa siitä, miksi se on luotu.

Bitcoin syntyi halusta kehittää digitaalinen valuutta, jota viranomaispankit eivät pysty sääntelemään ja joka ei ole riippuvainen rahoituslaitoksista. Se perustuu avoimeen lähdekoodiin, jota ei voi väärentää.

Ideana on, että yksityishenkilöt lataavat bitcoin-ohjelmiston ja muodostavat sen avulla yhteisen verkon. Kaikista maailman bitcoin-siirroista pidetään yhteistä virtuaalista tilikirjaa.

Mitä isommaksi bitcoin kasvaa, sitä vakaammaksi tulee myös kurssi.

Rafael Eronen

Mitä enemmän bitcoin-verkolla on käyttäjiä, sitä vahvempi verkosta tulee. Käyttäjät lisäävät verkon tehoa ja saavat vastineeksi siirtojen käsittelystä bitcoineja. Uusia bitcoineja syntyy näin palkkioina sekä käsittelystä että verkon ylläpidosta. Tätä rahan synnyttämistä kutsutaan louhinnaksi.

Bitcoineille on säädetty 21 miljoonan maksimimäärä. Tämä on Erosen mukaan keskeinen ero keskuspankkien rahajärjestelmään.

– Perinteistä rahaa voidaan painaa aina lisää, kuten korona-aikanakin on tehty. Sijoittajan näkökulmasta bitcoinin arvo on juuri siinä, että sitä on tietty määrä.

Toinen etu on se, että valtiot eivät pääse puuttumaan bitcoinien siirtämiseen maasta toiseen.

Mutta miten virtuaalivaluuttaa säilytetään, kun koko järjestelmäkin perustuu avoimeen lähdekoodiin?

– Se kuulostaa riskialttiilta, mutta verkkoa on vaikea hakkeroida, sillä avoimuus estää tekemästä siitä haurasta. Vastustuskyky kasvaa, kun verkko on aina altis hyökkäyksille.

Yhteistä verkkoa riskialttiimpia ovat Erosen mukaan yksityishenkilöiden bitcoin-lompakot. Sijoittajat ovat itse vastuussa omaisuudestaan ja tietoturvastaan. Paras tapa välttyä ongelmilta on varmuuskopiointi.

Millainen sijoitustuote bitcoin sitten on? Ainakin se on tunnettu kurssiheilahteluistaan. Bitcoin huitelee nyt kovissa lukemissa, mutta esimerkiksi vuonna 2018 kaikkien yleisimpien kryptovaluuttojen arvot laskivat jopa 90 prosenttia.

Erosen mukaan bitcoineihin sijoittamisessa pätee sama ohje kuin muussakin sijoittamisessa. Jos menettää yöunensa kurssien heilahteluihin, silloin on liikaa rahaa kiinni.

– Suurin osa sijoittajista on sujut hinnanvaihteluiden kanssa. Nyt alle prosentti ihmisistä käyttää bitcoineja, ja siksi isojen ostajien tulo markkinoille vaikuttaa merkittävästi hintaan. Mitä isommaksi bitcoin kasvaa, sitä vakaammaksi tulee myös kurssi.

Suomen suurin yksityinen työeläkeyhtiö Ilmarinen ei tällä hetkellä sijoita kryptovaluutoihin. Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula kertoo tämän johtuvan siitä, että niitä ei käsitetä omaisuusluokiksi samaan tapaan kuin osakkeita, joukkovelkakirjalainoja tai kiinteistöjä.

– Ei ole teoriassa mahdollista määritellä, mikä esimerkiksi bitcoinin arvo on suhteessa muihin omaisuusluokkiin.

Osakkeiden arvo voidaan laskea yrityksen tuottamasta kassavirrasta, ja kiinteistöjen omistus perustuu vuokratuottolaskelmiin. Kryptovaluutoissa ei vastaavia laskelmia voi tehdä.

Julkisessa keskustelussa bitcoineja on verrattu kultaan. Sen Mursula tietyllä tasolla ymmärtää. Kullan tavoin bitcoinejakin on rajallinen määrä. Molempia on helppo liikuttaa, ja molempia myös louhitaan – toista fyysisesti, toista virtuaalisesti.

– Erona taas on, että kulta on vakiinnuttanut paikkansa tuhansien vuosien aikana. Bitcoinista ei ole mitään käsitystä, miten se käyttäytyy taloussyklien eri vaiheissa.

Mursulan mukaan bitcoinissa onkin hypen ominaisuuksia. Nyt siihen kohdistuu kova kysyntä, mutta se ei täytä hyvän sijoituskohteen vaatimuksia.

– Bitcoin on tämän ajan ilmiö, ja hinta on seurausta kysynnän ja tarjonnan tasapainosta. Välillä hinta menee ylöspäin, sitten se tulee taas ryminällä alas.