T24: Tiesitkö, että Virossa pääsiäisellä on monta nimeä

Thea Ekholm

Pääsiäinen on viroksi esimerkiksi munadepühad, lihavõttepühad tai ülestõusmispühad. Nimi vaihtelee sen mukaan, juhliiko pääsiäistä paaston loppumisen, kevään alkamisen vai Kristuksen ylösnousemisen merkiksi.

Suosittu nimi on myös keinupyhät, sillä perimätiedon mukaan pääsiäisenä keinuminen toi onnea ja elinvoimaa.

Virossakin pitkäperjantai 2.4. on pyhäpäivä eli vapaapäivä töitä ja koulusta. Myös ensimmäinen pääsiäispäivä eli sunnuntai 4.4. on pyhäpäivä, mutta toinen pääsiäispäivä eli maanantai 5.4 on jo normaali arkipäivä.

Virossa pääsiäiseen kuuluvat pasha, monenlaiset rahkaleivonnaiset sekä tärkeässä roolissa olevat kananmunat. Munia on Virossa pääsiäisenä tapana värjätä, joko maalaamalla tai keittämällä niitä yhdessä sipulinkuorien kanssa. Maalattuja ja koristeltuja munia jaetaan sitten lahjoiksi läheisille.

Lammas ei virolaiseen pääsiäispöytään kuulu, mämmistä puhumattakaan. Virolaislapset eivät myöskään käy virpomassa, mutta etsivät sitäkin innokkaammin pääsiäispupun piilottamia suklaamunia.

Tänäkin vuonna Virossa toivotaan pääsiäistä vietettävän vain perhepiirissä huonon koronavirustilanteen takia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut