T24: Pirita-Vastseliina -pyhiinvaellusreitti on Viron oma Camino de Santiago

Vatseliinan pyhiinvaeltajien talo tarjoaa majoitusta reittiä kulkeville. Vastseliinan piispanlinna

Thea Ekholm

Pyhiinvaeltajat ovat todennäköisesti olleet maailman ensimmäisiä matkailijoita, jotka jo tuhansia vuosia sitten lähtivät hakemaan anteeksiantoa ja ihmeitä pyhistä paikoista.

Nykyään yksi maailman tunnetummista pyhiinvaellusreiteistä on Pyhän Jaakobin reitti eli Camino de Santiago, joka johtaa Santiago de Compostelan kaupunkiin. Sitä pitkin kulkee vuosittain satojatuhansia ihmisiä.

Moni matkailija etsi pyhiinvaellusreiteiltä nykyään uskonnollisen kokemuksen sijaan irtiottoa arjesta, mietiskelyä ja omien rajojen testaamista. Myös kävelystä itsessään on tullut trendikästä.

Virossakin on jo useamman vuoden ajan ollut oma, koko maan halki kulkeva pyhiinvaellusreitti, joka johtaa Tallinnassa sijaitsevalta Piritan luostarilta pienen etelävirolaisen Vastseliinan piispanlinnan raunioille.

Myös Pirita-Vastseliina-pyhiinvaellusreitille on saatavilla pyhiinvaelluspassi, johon kerätyillä leimoilla voi osoittaa täyttäneensä edellytykset saada pyhiinvaellustodistus. Thea Ekholm

Pyhiinvaellusreitin avasivat Piritan luostarin ystävät vuonna 2017. Matka pohjoisesta etelään kulkevan reitin aloituspisteestä Piritalta Vastseliinaan on yli 400 kilometriä, mutta halutessaan reitistä voi kävellä myös lyhyempiä pätkiä tai osia.

Reitin varrella on useita hiljentymispaikkoja ja nähtävyyksiä, kuten Kochin suvun kappeli, Jõelähtmen kirkko, Kostiven luolat, A. H. Tammsaaren museo ja Mosinan vesimylly. Kaikki nähtävyydet on lueteltu ja esitelty pyhiinvaellusreitin verkkosivuilla.

Vastseliinassa pyhiinvaeltajaa odottavat piispanlinnan rauniot, keskiaikainen elämyskeskus, pieni pyhiinvaeltajien kappeli ja pyhiinvaeltajien talo, joka sekä esittelee pyhiinvaellusten historiaa että tarjoaa majoitusta reitillä kulkijoille.

Esillä on myös pyhiinvaeltajien historiasta kertova näyttely. Vatseliinan piispanlinna

Vastseliinaan rakennettiin piispanlinna vuonna 1342. Linna tuli jo 1300-luvulla kuuluisaksi, kun sen kappeliin ilmestyi valkoinen risti. Piispanlinnasta muodostui suosittu pyhiinvaelluskohde, jonne saapui ihmisiä Pohjois-Euroopasta ja Vanhalta-Liivinmaalta. Paavi Innocentius VI:en käskystä Vastseliinaan vaeltaneet pyhiinvaeltajat saivat vuoden ja 40 päivän synninpäästön.

Pirita-Vastseliina-pyhiinvaellusreitti kulkee koko Viron halki pohjoisesta etelään. Thea Ekholm

Vielä nykyäänkin piispanlinna on suosittu pyhiinvaelluskohde, jonne saapuu ihmisiä ympäri maailmaa. Linnan raunioilla järjestetään edelleen jumalanpalveluksia sekä yökonsertteja. Keskiajan elämyskeskus puolestaan tarjoaa kulkijalle mahdollisuuden kokea työpajoissa ja elämyskierroksilla, minkälaista oli elämä keskiajalla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut