T24 | Koronarajoitukset puolittivat alkoholin matkustajatuonnin viime vuonna – Alko ja ruokakaupat kasvattivat myyntiään

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreiden tilastojen mukaan koronapandemia vähensi suomalaisten alkoholinkulutusta vuonna 2020. Erilaisten rajoitusten myötä alkoholin matkustajatuonti puolittui ja myynti siirtyi ravintoloista Alkoon ja ruokakauppoihin.

Suomalaisten 15 vuotta täyttäneiden alkoholin kokonaiskulutus asukasta kohden väheni 5,2 prosenttia vuonna 2020 ja oli 9,2 litraa sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna. Kulutuksen vähenemisen syynä olivat erilaiset koronaviruksesta johtuneet rajoitustoimet, jotka vähensivät kulutusta erityisesti huhti-kesäkuussa 2020.

Kokonaiskulutuksen väheneminen johtuu ensisijaisesti alkoholin matkustajatuonnin vähenemisestä yli 50 prosentilla vuoden 2020 aikana. Koronaviruksesta johtuneet matkustusrajoitukset vähensivät erityisesti suomalaisten risteilymatkailua Ruotsiin ja Viroon, joka on yksi merkittävimpiä alkoholin matkustajatuonnin kanavia.

– Matkustajatuonnin puolittumista selittävät keväällä 2020 alkanut koronaepidemia, ulkomaanmatkailun rajoitukset ja näistä seurannut matkailun raju väheneminen, THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson summaa.

Samaan aikaan kun alkoholin matkustajatuonti väheni, alkoholijuomien myynti kotimassa kasvoi hieman eli 0,4 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Suurempia muutoksia oli havaittavissa alkoholin hankintatavoissa. Ravintoloille asetetut rajoitukset kanavoivat alkoholijuomien hankinnan aiempia vuosia enemmän Alkoon ja ruokakauppoihin.

Niinpä Alkon ja päivittäistavarakauppojen vähittäismyynti 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti lisääntyi 6,8 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Sen sijaan ravintoloiden anniskelukulutus väheni 40,5 prosenttia.

Eri juomalajien suosiossa ei ilmennyt viime vuonna suuria muutoksia. Väkevien kulutus väheni eniten ja viinien kulutus hieman lisääntyi. Vähittäiskulutuksen kasvussa oli suuria alueellisia eroja: kasvu painottui Etelä-Suomeen, ja Pohjois-Suomessa vähittäiskulutus lisääntyi selvästi vähemmän kuin muualla maassa.

Eurooppalaisen avoimen kyselyn perusteella suuri osa suomalaisista ei lisännyt alkoholinkulutustaan vuonna 2020.

Tilastoimattoman alkoholinkulutuksen määritelmä ja muodostamistapa muuttuivat

THL muutti viime vuonna tilastoimattoman alkoholinkulutuksen määritelmää, mikä osaltaan vaikutti arvioon kokonaiskulutuksesta.

Aikaisemmin tilastoimattomaan kulutukseen on matkustajatuonnin lisäksi laskettu myös kotivalmistus, salakuljetus sekä suomalaisten ulkomailla nauttima alkoholi.

Nykyään tilastoimattomaan kulutukseen lasketaan mukaan matkustajatuonnin lisäksi arvio suomalaisten internetin kautta ulkomailta ostamien alkoholijuomien määrästä, mistä on tietoa saatavilla vuodesta 2017 lähtien.

Alkoholin tilaaminen internetin kautta kasvoi viime vuonna ja oli 1,9 miljoonaa litraa sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna. Vuonna 2019 määrä oli 1,2 miljoonaa litraa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut