T24: Kotimaan matkailijat pitävät Viron majoitusliiketoiminnan käynnissä – Tallinnassa ravintolat odottavat lupaa avata terassit paikallisille asiakkaille

Tallinnan Raatihuoneentorin terassit avautuvat 3. toukokuuta. Thea Ekholm

Thea Ekholm

Virolaisten majoitusliikkeiden toimintaa ovat alkuvuodesta pitäneet käynnissä pääasiassa kotimaan matkailijat, sillä koronaviruksesta johtuvien matkustusrajoitusten vuoksi maassa on vieraillut vain vähän turisteja.

Viron tilastokeskuksen mukaan kuluvan vuoden helmikuussa Viron majoitusliikkeissä yöpyi yhteensä lähes 100 000 matkailijaa, mikä on 57 prosenttia vähemmän kuin helmikuussa 2020.

Tilastokeskuksen analyytikon Helge Laurmaan mukaan suurin osa yöpyneistä vieraista on kotimaan matkailijoita. Turistien osuus oli vain 13 prosenttia.

– Helmikuussa Virossa yöpyneiden ulkomaisten turistien määrä laski 90 prosenttia ja kotimaan matkailijoiden määrä 22 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna, Laurmaa kertoo.

Viron majoitusliikkeissä yöpyi helmikuussa 87 000 kotimaan matkailijaa, joista suurin osa yöpyi Harjumaan maakunnan alueella.

Ulkomaisia turisteja majoitusliikkeissä yöpyi vain 12 500. Suurin osa heistä tuli Viron naapurimaista eli Suomesta (2 000 turistia) ja Latviasta (1 700 turistia).

Myös ulkomaisista turisteista valtaosa eli kolme neljäsosaa yöpyi Harjumaan maakunnan alueella, missä Tallinnakin sijaitsee.

Helmikuussa 2021 Virossa oli avoinna 888 majoituspalveluita matkailijoille tarjoavaa yritystä. Keskimääräinen yöpymisen hinta oli 30 euroa per henkilö, mikä on neljä euroa vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Tallinnassa ravintolat odottavat jo malttamattomina lupaa avata ulkoterassinsa ja päästä palvelemaan paikallisia asiakkaita.

Tämänhetkisten tietojen mukaan ravintolat ja kahvilat kiinni pitävät koronarajoitukset ovat voimassa 25. huhtikuuta saakka. Viron hallitus on ilmoittanut, että rajoitusten höllentäminen on kiinni siitä, miten hyvin koronaviruksen leviäminen saadaan maassa hallintaan.

Rajoituksista johtuen Tallinnan kadut ja Vanhakaupunki ovat pysyneet hiljaisina, vaikka kevään ensimmäiset lämpimät päivät ovat jo takana. Monet ravintolat ovat sulkeneet ovensa lopullisesti.

Tallinnan Raatihuoneentorilla sijaitseva ravintola Kehrwieder on johtajansa Raoul-Vello Leithamin mukaan selvinnyt uskollisten asiakkaiden ansiosta. Nyt on toiveissa lupa avata terassi mahdollisimman pian.

– Viime vuonna tähän aikaa terassit saivat olla jo auki ja Raatihuoneentorilla oli aseteltu pöydät ja tuolit 2+2-säännön mukaan etäälle toisistaan, Raoul-Vello Leitham sanoi Viron yleisradion haastattelussa.

Tallinnan apulaiskaupunginjohtajan Aivar Riisalun mukaan Vanhankaupungin ravintoloiden ja kahviloiden kohtalo on paljolti kiinni paikallisista asukkaista.

– On selvää, ettei kesä tuo merkittävää helpotusta tilanteeseen. Taakka Tallinnan Vanhankaupungin pelastamiseksi on edelleen paikallisilla ihmisillä. Se toimi viime jouluna, toivotaan, että se toimii myös kesällä, Riisalu sanoo.

Riisalun mukaan on ymmärrettävää, etteivät monet ravintolat pysty avaamaan oviaan uudelleen.

– Maailma ei ole koronaviruksen jälkeen sellainen kuin se oli ennen. Palautuminen voi viedä vuosia, ja voi olla, ettei kaikki koskaan palaudu sellaiseksi mihin olimme tottuneet.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut