T24: Tallinnan ja Helsingin saaristot ovat mainio lähimatkailukohde – Uusi nettiopas edistää luontokohteiden kestävää virkistyskäyttöä

Aegnan saari sijaitsee 14 kilometrin päässä Tallinnan keskustasta. Maa-Amet

Thea Ekholm

Koronavuosi on saanut ihmiset niin Tallinnassa kuin Helsingissäkin lähtemään lähiluontoon sankoin joukoin. Lisääntyvät kävijämäärät luontokohteissa edellyttävät kävijöiltä entistä vastuullisempaa toimintaa ja kohteiden kehittäjiltä opastusta kohteiden kestävään virkistyskäyttöön.

EU-rahoitteinen Urban Eco Islands -projekti on viimeisen kahden vuoden aikana kehittänyt erilaisia keinoja edistää kestävää lähivirkistysmatkailua Tallinna ja Helsingin edustalla sijaitsevissa saarissa. Kokeilujen kohteena ovat olleet Helsingin Vasikkasaari ja Tallinnan Aegnan saari.

Projektin tavoitteena on ollut tukea ja kehittää saarten virkistys- ja matkailukäyttöä ottaen huomioon koronaepidemian aiheuttaman kävijäpaineen ja siinä ovat olleet mukana Helsingin ja Tallinnan kaupungit, Forum Virium Helsinki sekä Tukholman ympäristöinstituutin Tallinnan yksikkö.

Huhtikuun 2019 ja maaliskuun 2021 välillä molempien saarien retkeilyrakenteita on uudistettu, jotta kohteiden luonto- ja kulttuuriarvojen säilyminen voitaisiin taata myös kävijämäärien lisääntyessä. Lisäksi kohteista on nyt tarjolla paremmin tietoa sekä paikan päällä olevissa opasteissa että nettioppaissa.

Helsingin Vasikkasaareen voi tutustua etukäteen jopa virtuaalikierroksen avulla ja saaren vesiliikenneaikataulut löytyvät HSL:n Reittioppaasta, kunhan liikennöintikausi alkaa.

Tiedot Tallinnan Aegnan saaresta on koottu uudelle Tallinnan kaupungin ylläpitämälle verkkosivustolle. Sieltä löytyy muun muassa saaren kartta, johon on merkitty kaikki nähtävyydet ja kävelyreitit. Sivusto on toistaiseksi vain vironkielinen, mutta englanninkielisen esitteen Aegnan saaresta voi ladata tästä.

Laivamatka saarelle kestää noin tunnin verran. Tallinnan kaupunki

Tallinnan kaupungin keskusta-alueen johtaja Monika Haukanõmm on tyytyväinen projektin valmistumiseen.

– Aegnan saari on yksi Tallinnan kaupungin piilotetuista helmistä. Siihen kannattaa tutustua etenkin tänä kesänä, jolloin voi olla vaikeaa matkustaa vapaa-ajan viettoon kauempana oleviin kohteisiin, Haukanõmm sanoo.

Lue myös: Urban Eco Islands -hanke kehittää Helsingin Vasikkasaaresta ja Tallinnan Aegnan saaresta uudenlaisia saaristoluontomatkailukohteita

Urban Eco Islands -hankkeen myötä julkaistiin myös uusi opas, joka neuvoo kestävän lähivirkistysmatkailun kehittämiseen saaristossa.

– Helsingin Vasikkasaari ja Aegnan saari Tallinnassa olivat hyvin erilaisessa vaiheessa niiden tarvitsemien kestävyyttä tukevien toimenpiteiden suhteen. Tämä auttoi meitä huomioimaan erilaisten saarikohteiden tarpeet juuri valmistuneessa oppaassa, projektikoordinaattori Annika Harlio Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista kertoo.

Saarella on monenlaisia nähtävyyksiä, kuten historiallinen kivilabyrintti, luontotalo ja vanhoja sotilaskohteita. Tallinnan kaupunki

Kävijällä on tärkeä rooli saariluonnon suojelijana ja hänen toimintansa on yksi kestävän luontomatkailun tärkeimmistä lenkeistä. Uusien oppaiden ja opasteiden avulla ihmisten on helppo tutustua saarten erityispiirteisiin ja luontoarvoihin jo etukäteen ja käyttäytyä vastuullisesti.

Esimerkiksi näin keväällä lintujen pesimäaikaan koiran kiinnipitäminen on erityisen tärkeä teko saariluonnon hyväksi, samoin jokainen voi vaikuttaa kohteen kulumiseen pysymällä merkityillä reiteillä.

Lisää Helsingin ja Tallinnan kaupunkiluontokohteita löydät Citynature-verkkosivulta .

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut