Vappumenun voi kattaa vaikka omalle terassille tai parvekkeelle. Vaikka ruokalajeja on vain kolme, vatsat täyttyvät mukavasti.
Vappu lähestyy. Moni saattaa nauttia brunssin vielä oman porukan kesken omalla parvekkeella, terassilla tai pihalla. Etäyhteys päälle ja maljoja kilistelemään kavereiden kanssa.
Perunasalaatti on niin perinteinen osa monen vappua, että ei sitä tänäkään vuonna jätetä väliin.
Jonkin sortin perunasalaatti sai nimensä, kun pohdin ääneen, voisinko tehdä jonkin sortin perunasalaattia. Perunasalaattia kun on esitelty resepteissä monesti ennenkin.
Nimi antaa vapauksia myös toteutukseen. Kapristen sijaan voit käyttää vaikka suolakurkkua. Jos et pidä omenasta tai olet sille allerginen, jätä pois. Yrtit voit valita mielesi mukaan.
Sillivoileivän sijaan tehdään perunasalaatin kaveriksi lohi-saaristolaisleipäkakku. Siinäkin voit valita tuorejuuston makumieltymystesi mukaan. Saisiko olla ruohosipuli- vai tillituorejuustoa vai kenties kumpaakin?
Perunasalaatin ja leipäkakun kanssa brunssi on jo varsin ruokaisa, joten ei tarvita kuin jälkiruokaa – tietenkin vappumunkkeja. Niitä voit tehdä tavallisten munkkien sijaan myös gluteenittomina ja vegaanisina.
Jonkin sortin perunasalaatti (V, G)
Noin 10 annosta
1 kg perunoita
1 kurkku
1–2 omenaa
puolikas punasipuli
1–2 valkosipulinkynttä
500 g maustamatonta soijajogurttia
3–4 rkl kapriksia tai suolakurkkua
1 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
1 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna, oman maun mukaan esim. persiljaa, basilikaa, tilliä, sitruunamelissaa
1. Pese perunat ja keitä ne kypsiksi, anna jäähtyä.
2. Pese ja raasta kurkku.
3. Kuori ja kuutioi omena, kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipuli. Sekoita ne ja kaprikset soijajogurttiin isossa kulhossa. Lisää oliiviöljy.
4. Kuori ja leikkaa perunat sopivan kokoisiksi paloiksi. Lisää kastikkeen joukkoon. Anna vetäytyä hetki viileässä.
5. Hienonna yrtit ja sekoita salaattiin. Painele kevyesti ylimääräiset nesteet kurkusta. Lisää kurkku salaattiin juuri ennen tarjoilua. Mausta suolalla ja pippurilla.
Lohi-saaristolaisleipäkakku
Noin 12–15 annosta
Pohja
350 g saaristolaisleipää
150 g voita
Täyte 1
3 liivatelehteä
2 prk ruohosipuli- tai tillituorejuustoa
200 g kermaviiliä
150 g kylmäsavulohta
puolikas tai kokonainen punasipuli
0,25 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 rkl limemehua
Täyte 2
3 liivatelehteä
2 prk ruohosipuli- tai tillituorejuustoa
200 g kermaviiliä
180 g katkarapuja
0,25 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 dl tilliä
1 rkl limemehua
Koristeet voit valita mielesi mukaan. Tässä käytettiin limesiivuja, tomaatteja ja tuoretta tilliä.
1. Hienonna leipä veitsellä muruiksi ja laita kulhoon. Lisää voi kuutioina. Kuumenna mikrossa, kunnes voi on sulanut. Sekoita.
2. Levitä puolet seoksesta leivinpaperilla pohjustetun irtopohjavuoan pohjalle.
3. Valmista täyte 1: Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Hienonna kylmäsavulohi ja punasipuli. Sekoita täytteen ainekset limemehua lukuun ottamatta kulhossa. Kuumenna limemehu kiehuvaksi ja sulata siihen valutetut liivatelehdet. Kaada seos täytteen joukkoon, sekoita hyvin.
4. Levitä täyte leivänmurupohjan päälle. Nosta jääkaappiin hyytymään toisen täytteen valmistamisen ajaksi.
5. Valmista täyte 2: Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Hienonna sulatetut ja valutetut katkaravut sekä tilli. Sekoita täytteen ainekset limemehua lukuun ottamatta kulhossa. Kuumenna limemehu kiehuvaksi ja sulata siihen valutetut liivatelehdet. Kaada seos täytteen joukkoon, sekoita hyvin.
6. Levitä loppu leipä-voiseos kylmäsavulohitäytteen päälle. Kaada katkaraputäyte sen päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa peitettynä vähintään neljä tuntia tai yön yli.
7. Koristele kylmäsavulohella, katkaravuilla, tillillä ja kevätsipulilla.
Vappumunkit (V, G)
Noin 12–15 kpl
2,5 dl soijamaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
25 g hiivaa
0,5–1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 tl kardemummaa
50 g vegaanista margariinia
8 dl gluteenitonta pullajauhoseosta
paistamiseen 0,5–1 l rypsiöljyä
sokeroimiseen sokeria
1. Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi ja sekoita sen joukkoon hiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita sitä yksi pussi jauhoihin.
2. Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja huoneenlämpöinen margariini. Vaivaa taikinan joukkoon sen verran jauhoja, että taikina on kimmoisaa eikä tartu käsiin. Anna taikinan kohota.
3. Vaivaa taikina uudelleen ja muotoile palloiksi tai rinkeleiksi. Anna munkkien kohota.
4. Kuumenna öljy kattilassa. Sopivan lämmön voit testata taikinalla: tiputa pieni pala taikinaa öljyyn. Jos se ruskistuu minuutissa kauniin väriseksi, öljy on tarpeeksi kuumaa.
5. Nosta muutama munkki kerrallaan öljyyn kypsymään. Kun munkki on alapuoleltaan kauniin ruskea, käännä se reikäkauhalla.
6. Nosta valmiit munkit lautaselle. Sokeroi munkit lämpiminä.
Huom. Tällä ohjeella taikinasta tulee melko tiivistä. Jos haluat siitä kuohkeampaa, lisää soijamaidon joukkoon myös 2 tl psylliumia.
Vinkki: Jos haluat tehdä munkit vain vegaanisena mutta et gluteenittomana, vaihda jauhot tavallisiin vehnäjauhoihin. Tai jos haluat tehdä munkit gluteenittomana mutta et vegaanisena, vaihda soijamaito tavalliseen maitoon. Tällöin voit käyttää myös margariinin sijasta voita ja lisätä taikinaan kananmunan.