T24: Paula Havasteen Saarenmaa-sarjan päätösosassa päästään Neuvosto-Viron suljetulta saarelta Tallinnaan ja Helsinkiin

Thea Ekholm

Kirjailija Paula Havasteen suositusta Viron lähihistoriasta kertovasta Saarenmaa-sarjasta on nyt ilmestynyt neljäs ja viimeinen osa Saarelaislaulu. Se jatkaa Vilja ja Villem Talvikin tarinaa, jota on kerrottu myös sarjan aiemmin ilmestyneissä osissa Pronssitähti (2017), Vierashuoneet (2019) ja Morsiusmalja (2020).

Uudessa Gummeruksen julkaisemassa Saarelaislaulu-kirjassa eletään vuotta 1967. Romaani kertoo erityisesti musiikin voimasta ja sen merkityksestä virolaisille vaikeina aikoina.

Kesänsä Saarenmaalla viettävä Paula Havaste tuntee hyvin musiikin merkityksen paikallisille.

– Saarenmaalla elävää musiikkia on kaikkialla. Joka kyläjuhlissa lauletaan, soitetaan, ja sitten tanssitaan. Nuoretkin osaavat kansantanssikuviot, ja kesäsaarelaisena olen itsekin joutunut opettelemaan labajalg-tanssia ja muita suosikkeja. Musiikki ei ole Virossa vain säveliä, vaan musiikin kautta kerrottiin jo neuvostoaikana niitä tarinoita, joita ei voinut ääneen puhua. Siksi kirjani Vilmar sovittelee niin tarkoin sanoja lauluihinsa: pitäisi kertoa todellisuudesta, mutta ei liian suoraan, Havaste sanoo.

Saarelaislaulu-kirjassa majataloa Saarenmaalla pitävä Vilja Talvik pääsee toteuttamaan suuren haaveensa. Anna-täti on hankkinut hänelle matkustusluvan Tallinnaan. Samalla linjurikyydillä tulevat myös Viljan tytär Merle ja Aiven poika Vilmar, jotka on valittu Suomen pioneerien kesäleirille edustamaan Viron neuvostotasavallan nuoria kommunisteja. Romaanissa Suomea katsotaan nuoren Vilmarin silmin.

– Virhetulkintojakin syntyy. Kun Helsingin kauppojen edessä ei ollut jonoja, se ei välttämättä tarkoittanut, ettei mitään myytävää ollut. Mutta mistäpä Vilmar sen saattoi tietää, kun ei tarkoin valvottuna vieraana päässyt kauppoihin kurkistamaan, Paula Havaste kertoo.

Paula Havasteen kirjoja on kiitelty tarkasta ajankuvasta ja todentuntuisista hahmoista.

Filosofian tohtori Paula Havaste on kirjoittanut useita historiallisia romaaneja ja tietokirjoja, joissa on valotettu niin saamelaisten historiaa, Lapin sotaa kuin loitsujakin. Havaste työskentelee tiedekeskus Heurekassa ja viettää kesänsä Saarenmaalla.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut