Viron tilastokeskuksen julkaisemien tuoreiden tilastojen mukaan sukupuolten välinen palkkaero pieneni Virossa 1,5 prosenttia vuonna 2020.
Vuonna 2020 naispuolisten työntekijöiden bruttotuntipalkka oli 7,70 euroa, kun miespuoliset työntekijät saivat 9,13 euroa tunnilta. Naisten bruttotuntipalkka oli näin ollen 15,6 prosenttia pienempi.
Suurimmat palkkaerot naisten ja miesten välillä ovat Virossa rahoitus- ja vakuutusalalla (29,4 %), kaivostoiminnassa (26,1 %) ja tiedotus- ja viestintäalalla (24,1 %). Vain kuljetus- ja varastointialalla naiset saavat parempaa palkkaa kuin miehet. Samoin oli vuonna 2019.
Viron tilastokeskuksen analyytikon Karina Valman mukaan sukupuolten välinen palkkaero on laskenut Virossa 9,2 prosenttia vuodesta 2013 lähtien.
– Miesten ja naisten välinen palkkaero ei ole koskaan Virossa ollut niin pieni kuin vuonna 2020. Palkkaero pieneni viime vuonna eniten rakennusalalla ja kasvoi eniten majoitus- ja ravintola-alalla, Valma sanoo.
Tilastotietoja Euroopan Unionin käyttöön tuottavan Eurostatin mukaan naisten palkat ovat EU-maissa keskimäärin 14 prosenttia alhaisemmat kuin miesten. EU-maista sukupuolten välinen palkkaero on pienin Luxemburgissa, vain 1,4 prosenttia. Tilastojen toisessa ääripäässä on Viro, jossa miehet tienaavat keskimäärin 21,8 prosenttia enemmän kuin naiset.
Suomessa naiset ansaitsevat keskimäärin 16 prosenttia vähemmän kuin miehet. Se on Eurostatin uusimpien tilastojen mukaan korkeampi luku kuin EU-maiden keskiarvo, mikä on 14,1 prosenttia.
Viron tilastokeskus ja Eurostat käyttävät eri metodeja sukupuolten välisen palkkaeron laskemiseen. Sen takia niiden luvut eroavat toisistaan.
EU-komission tavoitteena on lisätä avoimuutta naisten ja miesten palkkaeroihin liittyen. Komissio julkisti maaliskuussa 2021 lakiehdotuksen, jolla velvoitettaisiin työnantajat lisäämään sukupuolten väliseen palkkatasa-arvoon liittyvää läpinäkyvyyttä. Yli 250 henkeä työllistävien yritysten olisi julkaistava tiedot miehille ja naisille maksettujen palkkojen eroista.
EU:ssa on ollut jo vuodesta 2006 lähtien voimassa palkkatasa-arvoa edellyttävä lainsäädäntö, mutta niin kauan kuin palkkatiedot eivät ole julkisia, sen toteutumista ei pystytä valvomaan.