T24 | Virossa vappu on kovin erilainen kuin Suomessa

Vaikka koronarajoitukset eivät estäisi jo toista vuotta peräkkäin kokoontumaan sankoin joukoin julkisille paikoille, eivät virolaiset lähtisi juhlimaan vappua suomalaisten tapaan turuille, toreille ja puistoihin.

Normaaliolosuhteissa vapun juhlinta esimerkiksi Tallinnassa eroaa niin paljon Suomesta, että jos ei kyseisestä juhlapäivästä mitään tietäisi, ei sitä ainakaan katukuvasta huomaisi.

Toisaalta katukuvassa voi törmätä noitiin ja haltioihin, sillä moni juhlistaa vappupäivää edeltävää yötä pukeutumalla jonkin sortin fantasiaolennoksi.

Vappupäivänä missään ei näy ylioppilaslakkeja, ravintoloissa ei ole tarjolla vappubrunssia, puistoihin ei kokoonnuta piknikille, eikä kuohuviinillä kilistellä vaan siivotaan mieluummin pihoja ja grillataan ystävien kanssa.

Virolaisista ruokakaupoista on myös turha etsiä simaa tai tippaleipiä. Munkkeja Virossakin syödään, mutta ne eivät liity mitenkään vappuun. Ehkäpä grillaamista voisi pitää jonkinlaisena virolaisena vappuruokaperinteenä.

Suomalaiseen vappupöytään kuuluva perunasalaatti maistuu myös virolaisille, mutta virolainen perunasalaatti on kyllä hiukan tuhdimpaa kuin suomalainen. Virolaiseen perunasalaattiin laitetaan yleensä perunan lisäksi esimerkiksi porkkanaa, herneitä, keitettyä kananmunaa ja jopa lauantaimakkaraa. Tärkeä osa salaattia on hapukoorista tehty kastike.

Lue myös: Virolainen perunasalaatti sopii hyvin suomalaiseen vappupöytään – Poimi resepti tästä

Lähimmäs suomalaista vappuhulinaa pääsee Tartossa, jossa vappua juhlistetaan opiskelijoiden järjestämällä kulkueella ja puheilla Toomemäellä. Illalla sytytetään tulet ja istutaan ystäväjoukon kanssa myöhään yöhön. Siellä opiskelijoilla on päässään myös suomalaista ylioppilaslakkia muistuttavat päähineet.

Vappupäivä on Virossakin virallinen juhlapyhä, mutta kauppojen tai ravintoloiden aukioloihin se ei kummemmin vaikuta. Enemmän vaikutusta on tänäkin vuonna voimassa olevilla koronarajoituksilla, jotka pitävät Virossa ravintoloiden ovet kiinni. Ne saavat avata terassinsa vasta maanantaina 3. toukokuuta.

Lue lisää virolaisten vappuperinteiden historiasta Visit Estonia -sivustolta.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut