Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Suomalais-virolaisen kauppakamarin johtoon nousi ensimmäisen kerran nainen – Uusi johtaja on Viru-hotellia luotsaava Sari Sopanen

Virossa jo 25 vuotta toimineen suomalais-virolaisen kauppakamarin FECC:in johdossa puhaltavat nyt uudet tuulet, kun ensimmäistä kertaa kamarin historiassa sen johtoon valittiin nainen. Kauppakamarin hallituksen uusi puheenjohtaja on Sari Sopanen, joka AS Sokotelin toimitusjohtajana johtaa legendaarista Viru-hotellia Tallinnassa.

Suomalais-virolainen kauppakamari on Viron suurin kansainvälinen kauppakamari, jolla on lähes 200 jäsenyritystä. Kauppakamarin tehtävänä on jakaa jäsenistölleen yritystoimintaa liittyvää tietoa sekä valottaa talouden ja toimintaympäristön ilmiöitä. Lisäksi kamari järjestää jäsenilleen vapaamuotisia tapahtumia, joiden tarkoituksena on luoda puitteet verkostoitumiselle.

– Yritystoiminta on ainoa hyvinvointia tuottava toiminta yhteiskunnassa. Sen ylläpitäminen ja tukeminen vaikeina aikoina, kriiseissäkin, on äärimmäisen tärkeää. Mitä nopeammin yritykset saavat mahdollisuuden harjoittaa liiketoimintaansa – luonnolliseesti terveysturvallisesti – sitä nopeammin myös valtion kassaan alkaa kertyä tuloja arvonlisäveron ja muiden maksujen kautta. Tuntuu välillä siltä, että tämä yksikertainen lainalaisuus on monelta unohtunut, Sari Sopanen sanoo.

Yritystoiminnan haasteet pandemian pyörteissä ovat Sopaselle erittäin tuttuja.

– Rajoituksia ei pidä jatkaa yhtään sen pidempään, kuin se on välttämätöntä. Kaikkein pahiten kriisi on koetellut matkailutoimialaa ja me toimialalla olemme valmiita tekemään mitä tahansa toimintamme avaamiseksi ja asiakkaidemme turvallisuuden takaamiseksi.

Suomen ja Viron välinen yhteistyö on tiivistä ja kauppakamarinkin jäsenistöstä on jo puolet virolaisia.

Tällä kertaa kauppakamarin varapuheenjohtajan paikalle nimettiin kansainvälisen riskienhallinnan ja tuvallisuusalan konkari Martin Ilumets, Ilumets & Partners OÜ:stä.

– Olen vilpittömän iloinen, että FECC:in hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin nyt virolainen henkilö, ensimmäistä kertaa sekin, Sopanen tuulettaa.

Martin Ilumetsin mukaan yhteistyö niin Viron ja Suomen kuin myös yhteiskunnan eri sektoreiden välillä on vahvuus.

– Suomen ja Viron välinen suhde on ainutlaatuinen ulottuen yhteistyöstä kilpailuun ja ystävällisestä pilkanteosta läheiseen ystävyyteen. Se on yhteistyön ja luottamuksen silta, joka kestää tarvittaessa myös voimakkaampia myrskytuulia. Silta, joka yhdistää ystävät ja yhteiset arvot, luo yhteistä ymmärrystä ja saattaa yhteen ihmiset, joiden kanssa on mukava tehdä yhteistyötä, luonnehtii Ilumets oman kokemuksensa pohjalta työtä kauppakamarissa.