Voin vaihtaminen öljyyn on hyvä tapa muuttaa leivonnaisten rasvoja pehmeämmiksi, jos ongelmana ei ole niinkään rasvaisuus vaan se, millaista rasvaa ruoka sisältää.
Voissa on paljon tyydyttyneitä rasvahappoja, kun taas öljyt sisältävät runsaasti kerta- ja monityydyttymättömiä rasvoja.
Kova rasva nostaa haitallista kolesterolia. Pehmeät rasvat puolestaan alentavat veren kokonaiskolesterolipitoisuutta.
Rasvan vaihtaminen öljyyn on helppoa taikinoissa, joihin muutoin tulisi sulatettua rasvaa.
Jos reseptissä sen sijaan neuvotaan vaahdottamaan kova rasva, on rasvan vaihtaminen hankalampaa, sillä vaahdottu rasva kuohkeuttaa taikinaa.
Öljyleivonta kannattaakin aloittaa joko resepteistä, joihin rasva tulisi sulatettuna, tai resepteistä, joissa neuvotaan jo valmiiksi käyttämään öljyä.
Rasvan määrästä riittää kolme neljäsosaa, jos alkuperäisessä reseptissä neuvotaan käyttämään sulatettua voita tai margariina.
Jos resepti ohjeistaisi siis käyttämään esimerkiksi yhden desilitran sulatettua voita, riittää 0,75 desilitraa öljyä korvaamaan rasvan.
Terveysnäkökulman lisäksi öljyillä saa myös vaihtelua leivontaan.
Esimerkiksi oliiviöljyä on tarjolla useita eri voimakkuuksia sen mukaan, miten vahvasti oliiviöljyn maun haluaa tulevan esiin leivonnaisessa.
Jos tarkoitus on, ettei öljy itsessään maistu läpi, kannattaa valita mieto versio. Mieto öljy mehevöittää esimerkiksi sitruunaisen kakun, jonka ei haluta kuitenkaan maistuvan oliiviöljyltä.
Vaikka moni on tottunut käyttämään oliiviöljyä ennen kaikkea suolaisessa leivonnassa ja ruuanlaitossa, sopii sen maku hyvin myös makeisiin leivonnaisiin.
Kokeile esimerkiksi kaurakeksejä, joiden taikinaan tulee vahvan makuista kylmäpuristettua oliiviöljyä. Valmiit keksit eivät öljyvalinnasta huolimatta maistu oliivilta, mutta oliiviöljy antaa niiden makuun syvyyttä.
Suolaisessa leivonnassa voi leikitellä myös maustetuilla oliiviöljyillä, joita on tarjolla monenlaisia. Esimerkiksi valkosipulioliiviöljyllä saa herkullisen maun leipätaikinaan.
Välimerellinen makumaailma täydentyy, kun leivän täyttää vuohenjuustolla ja oliiveilla.
Täytetyt leipäkierteet
2 isoa leipävuokaa
5 dl vettä
1 pss (á 11 g) kuivahiivaa
12–14 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
0,5 dl valkosipulioliiviöljyä
150 g pehmeää vuohenjuustoa
muutama oksa tuoretta timjamia
5 kalamataoliivia
mustapippuria
2 rkl pinjansiemeniä
1. Sekoita kuivahiiva 3 desilitraan vehnäjauhoja.
2. Mittaa toiseen kulhoon 42-asteinen vesi, siirappi ja suola.
3. Lisää nesteen joukkoon jauhot, joihin hiiva on sekoitettu. Vaivaa taikinaan vähitellen loput jauhot. Vaivaamisen loppuvaiheilla lisää joukkoon öljy.
4. Kohota taikinaa liinan alla puoli tuntia.
5. Poista oliiveista kivet ja hienonna oliivit. Nypi timjaminoksista lehdet. Sekoita keskenään vuohenjuusto, oliivit ja timjaminlehdet. Mausta muutamalla rouhaisulla mustapippuria.
6. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle tai leivontatasolle ja kaulitse ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi kuin tekisit korvapuusteja.
7. Levitä vuohenjuustotäyte taikinan päälle ja rullaa taikina rullaksi.
8. Leikkaa taikinasta noin 5 cm paksuisia viipaleita.
9. Asettele taikinakiekot leikkauspinta ylöspäin voideltuihin tai leivinpaperilla vuorattuihin isoihin leipävuokiin. Jos sinulla ei ole leipävuokia, voit käyttää myös esimerkiksi pyöreitä kakkuvuokia.
10. Anna leipien kohota liinalla peitettynä noin tunnin ajan, kunnes ne ovat noin kaksinkertaistuneet.
11. Voitele kohonneiden leipien pinnat valkosipulioliiviöljyllä ja ripottele päälle pinjansiemenet. Paista 225 asteessa noin 35 minuuttia, kunnes leivät ovat pinnalta kullanruskeita ja sisältä kypsiä.
12. Anna jäähtyä hyvin ennen leikkaamista. Tarjoile leipä sellaisenaan tai oliiviöljyn kanssa.
Sitruunainen oliiviöljykakku
10–12 annosta
3 kananmunaa
1,75 dl sokeria
1,25 dl mietoa oliiviöljyä
1,25 dl maitoa
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 sitruunan kuori raastettuna
ripaus suolaa
1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää öljy ohuena nauhana muna-sokerivaahtoon koko ajan vatkaten.
3. Lisää taikinaan maito ja vaniljasokeri ja vatkaa tasaiseksi.
4. Sekoita toisessa kuljossa keskenään jauhot, leivinjauhe, sitruunankuoriraaste ja suola.
5. Lisää kuivat aineet taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
6. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun tai leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan.
7. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Testaa kakun kypsyys puutikulla – kakku on kypsä, kun kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei jää taikinaa.

Kauraiset oliiviöljy-mantelikeksit
30–40 keksiä
1,5 dl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä
2 dl fariinisokeria
0,5 tl vaniljauutetta
1 sitruunan kuori raastettuna
1 kananmuna
0,25 dl maitoa
1,5 dl perunajauhoja
0,5 tl soodaa
2 dl kaurajauhoja
ripaus suolaa
1 dl mantelilastuja
1. Sekoita öljy, sokeri, vaniljauute ja sitruunankuoriraaste keskenään.
2. Lisää taikinaan kananmuna ja maito. Sekoita tasaiseksi.
3. Sekoita keskenään jauhot, sooda ja suola. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita.
4. Lisää lopuksi taikinaan mantelilastut ja sekoita tasaiseksi.
5. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan tasaantua jääkaapissa ainakin tunti.
6. Lusikoi taikinasta leivinpaperilla vuoratulle pellille pieniä kekoja. Tasoita kekoja hieman jauhotetuilla käsillä ja koristele mantelilastuilla. Keksit leviävät uunissa, joten jätä pellille runsaasti tilaa leviämiselle ja paista keksit useassa erässä.
7. Paista 175 asteessa noin kymmenen minuuttia. Anna keksien jäähtyä pellillä ennen siirtämistä, sillä kuumina ne ovat melko pehmeitä mutta kovettuvat hieman jäähtyessään.