T24 | Ravintolat saivat Virossa tänään avata terassinsa – Kylmä sää ei houkutellut paikalle asiakasryntäystä

Virossa on ryhdytty vähitellen purkamaan koronarajoituksia. Lähes kaksi kuukautta kiinni olleet ravintolat ja kahvilat saivat avata terassinsa heti vapun jälkeen maanantaina, mutta sisätiloihin asiakkailla ei vielä ole asiaa, ja terasseillakin pitää noudattaa monenlaisia sääntöjä.

Ravintoloiden ja kahviloiden terasseille saa ottaa vain puolet normaalista asiakasmäärästä ja sulkemisaika on kaikille jo klo 21. Pöytäseurueen enimmäiskoko on terasseilla 10 henkilöä ja muihin seurueisiin on pidettävä kahden metrin turvaväli.

Koronarajoitukset ovat karsineet Tallinnan Vanhankaupungin ravintolakenttää rajulla kädellä. Esimerkiksi suomalaisturistien suosimat Lokaal Helsinki ja Arizona Saloon ovat sulkeneet ovensa. Myös Viru-kadulla sijainnut ravintola Cru on laittanut lapun luukulle.

Toisaalta monet tutut ravintolat ovat ilmoittaneet avaavansa ovensa heti, kun Viron hallitus vaan antaa luvan. Esimerkiksi keskiajasta inspiraationsa ammentavat ravintolat Olde Hansa ja Peppersacki ovat kertoneet avaavansa ovensa uudestaan. Samoin on tehnyt Raatihuoneentorin laidalla sijaitseva ravintola Maikrahv.

Korona-aika on tuonut myös uusia ravintoloita Tallinnaan. Entinen ravintola Leib on nyt Lee, Kalamajassa on avannut keittoja ja salaatteja tarjoilevan Supikas ja vegaanikahvila Lisanne avaa kolmannen toimipisteensä Viron nykytaiteen museon tiloissa, Kulttuurikattilan naapurissa. Tallinnan Raatihuoneentorille puolestaan avautuu amerikkalaisen Baskin-Robbinsin-ketjun jäätelöbaari. Lisäksi uudistuneen Tallink City Hotellin tiloissa avautuu kesäkuussa uusi City Grill House -ravintola ja ravintola Gloria puolestaan avaa syksyllä tiloihinsa sillibaarin.

Myös Tallinnan maamerkki Viru-hotelli avasi terassinsa maanantaina kylmästä säästä huolimatta.

– Meillä on terassit katutasossa ja hotellin ylimmässä kerroksessa. Amarillon terassi on jo auki, mutta kattoterassi avataan vasta kun sää lämpenee. Ennen kuin lämpötila on vähintään 15 astetta, ei siellä kukaan oikein viihdy, Viru-hotellin johtaja Sari Sopanen toteaa.

Viru-hotellissa odotetaan jo malttamattomana, että ravintoloita ja baareja päästäisi avaamaan terveysturvallisesti myös sisätiloissa.

– Meillä on ollut tämän kevään sulkutilan aikana enemmän henkilökuntaa töissä kuin tilanne olisi edellyttänyt, joten tämän porukan kanssa pystymme nostamaan palvelutasomme normaaliksi nopeastikin, kunhan Viron hallitus antaa siihen luvan, Sopanen sanoo.

Se kuinka moni ravintola Tallinnassa avaa ovensa koronarajoitusten jälkeen, on kiinni siitä, kenelle riittää osaavaa työvoimaa.

– Moni on koronakriisin aikana vaihtanut alaa, eikä ravintolatyöntekijöitä ole saatavilla Virossa enää entiseen malliin. Kaikille ei riitä kokenutta työvoimaa, joka on menestyvän ravintolan salaisuus, Viron White Guide -ravintolaoppaan julkaisija ja Flavours of Estonia -verkkosivua pyörittävä Aivar Hanson sanoo.

Sama ongelma on huomattu myös Viru-hotellissa.

– Ravintola-alalla on nyt huoli siitä, riittääkö työvoimaa kaikille. Pelkona on se, että alan työmarkkinat voivat ylikuumentua. Myös se mietityttää, mitä tämä kriisi tekee koko toimialan osaamiselle, Sopanen toteaa.

Koronakriisi on saanut monet ravintola-alan toimijat käytännössä polvilleen ja moni miettii, onko enää varaa palauttaa toimintaa entiselleen, kun säästöt on käytetty, eikä entisenlaisista asiakasvirroista ole varmuutta.

– Viro on koronakriisin jälkeen ravintolatarjonnaltaan erilainen maa kuin ennen. Ravintoloita on vähemmän kuin ennen, mutta ne ovat parempia. Eikä Tallinna ole enää Viron ravintolamaailman keskus, sillä monet tunnetut keittiömestarit ovat perustaneet nyt ravintoloita muualle Viron. Esimerkiksi Tõnis Siigur avaa kesällä Pärnuun kaksi ja Tarttoon yhden uuden ravintolan, Hanson kertoo.

Vaikka suomalaisten ja kansainvälisten matkailijoiden Viron matkailu ei tänä kesänä ehdi palata ennalleen, suhtautuu Sari Sopanen tulevaisuuteen myönteisesti.

– Rokotteet antavat uudenlaisen turvan ja sen takia uskon, että matkailu käynnistyy nopeammin kuin viime vuonna. Monella on myös tarve päästä matkalle, vaikka sitten vaan tähän lähelle Viroon. Viru-hotellissa teemme omalta osalta kaikkemme, että matkailu olisi taas turvallista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut