T24 | Tallinnan Skånen bastioniin suunnitellaan uutta konserttitaloa

Tallinnan kaupunki on julkaissut suunnitelman rakentaa uusi konserttitalo historiallisen Skånen bastionin alueelle.

Tämä vuosilta 1680–1710 peräisin oleva linnoitus sijaitsee Tallinnan Vanhankaupungin naapurissa lähellä Paksun Margareetan tykkitornia. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Uusi konserttitalo tulisi Viron kansallisen sinfoniaorkesterin ERSO:n ja Viron filharmonisen kamarikuoron käyttöön.

Tallinnan kaupungin aiempi suunnitelma oli rakentaa uusi konserttitalo Kiek in de Kök -museon lähistölle Harjumäen notkoon. Kaikkien projektissa mukana olevien osapuolien mukaan uusi sijainti on parempi paikka talolle.

Konserttitalosta on luotu kaksi alustavaa mallia, joiden toteuttamiskelpoisuudesta on keskusteltu kulttuuriperinnön suojelusta vastaavien tahojen kanssa. Suunnittelutyössä on otettava huomioon monia erityisehtoja, sillä uusi konserttitalo rakennetaan suojellulle alueelle. Tarkoitus on myös järjestää kansainvälinen arkkitehtikilpailu konserttitalon suunnittelusta.

ERSO-säätiön hallituksen jäsenen Kristjan Hallikin mukaan keskustelut Tallinnan kaupungin kanssa ovat olleet tuloksellisia ja ehdotetut suunnitelmat ovat harkitsemisen arvoisia.

– Tarkoitus on luoda konserttitalosta erilaisia kulttuureja kattonsa alle keräävä keskus. Se ei olisi vain meidän käytössämme, vaan voisimme tehdä tilassa yhteistyötä Taideakatemian ja nuorten taiteilijoiden kanssa, Hallik sanoo.

Yhden luonnoksen uudesta konserttitalosta tehneen arkkitehti Karli Luikin mukaan talo toisi ihmisten käyttöön kaupunginosan, joka nykyään seisoo pääosin käyttämättömänä ja kytkisi sen osaksi vanhaa kaupunkia. Luikin tekemässä suunnitelmassa konserttitaloon kuuluisi myös ulkoesiintymislava sekä kahviloita.

Skåne Bastioni

Myös Rannamägi nimellä tunnettu Skoone Bastioon eli suomeksi Skåne Bastioni on Tallinnan mahtavin barokkiajan linnoitus. Vuosilta 1680–1710 peräisin oleva linnoitus on saanut nimensä Etelä-Ruotsin maakunnan Skånen mukaan.

Stalinin aikana, vuonna 1948 linnoitukseen pystytettiin kesäteatteri, joka oli koko Viron suurin puurakennus. Se paloi vuonna 1997.

Kun Tallinna oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011, linnakkeeseen rakennettiin uusi, väliaikainen kesäteatteri oljesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut