T24: Miltä näyttää Viron matkailukesä? – Milloin Helsinki-Tallinna-reitin laivat pääsevät kulkemaan normaalisti

Thea Ekholm

Eckerö Linen laivat m/s Finlandia ja Finbo Cargo ovat liikennöineet koko koronapandemian ajan lähes normaalisti. M/s Finlandian viikonloppulähtöjä jouduttiin harventaman, mutta muille lähdöille alus sai Huoltovarmuuskeskuksen meriliikenteelle myöntämää tukea. Finbo Cargo ei tukea saanut, mutta kasvanut rahtiliikenteen määrä piti aluksen liikenteessä.

– Toukokuun alusta alkaen m/s Finlandia on liikennöinyt taas normaalin aikataulun mukaan ja nyt vähitellen ryhdymme palauttamaan supistettua palvelutarjontaa entiselleen. Toukokuussa aukeaa lounge ja ravintola Laituri ulkoterasseineen. Ja loput palvelut sitten tautitilanteen mukaan. Toivomme, että heinäkuussa olisi jo kaikki normaalipalvelut käytössä, Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen sanoo.

Vielä on monta mutkaa matkassa, ennen kuin Suomen ja Viron välinen laivaliikenne palautuu entiselleen ja alkaa kulkea vanhaan malliin. Suomi jatkaa tiukkoja maahantulorajoituksia tämänhetkisten tietojen mukaan 26. toukokuuta saakka. Sen jälkeen, koronatilanteesta riippuen, voisi avautua työmatkaliikenne Suomen ja Viron välillä. Vapaa-ajan matkustuksen avautumisesta ei ole ollut vielä puhettakaan. Siihen vaikuttaa varmasti rokotetilanne molemmissa maissa, EU:n rokotepassin käyttöönotto ja ennen kaikkea Viron koronatilanne.

– Tämä koronatilanne on jatkunut paljon pidempään kuin kukaan odotti, mutta rokotusten myötä on näkyvissä valoa tunnelin päässä. Uskon kuitenkin, että erilaiset säännöt ja rajoitukset jatkuvat pitkälle loppuvuoteen. Laivoillamme kuunnellaan valtiovallan ohjeistusta eli käytössä on maskit, käsidesit ja turvavälit, Keronen sanoo.

Eckerö Linen henkilökunnasta suurin osa on ollut lomautettuna. Nyt näyttää siltä, että valtaosa pääsee takaisin töihin heinäkuussa, mutta vielä on epäselvää, joudutaanko lomautuksia jatkamaan syksyllä.

– Kansainväliset matkustajat tuskin palaavat tänä vuonna laivoille, se kestää ainakin ensi vuoteen. Tähän vaikuttaa tietenkin EU:n rokotepassin eteneminen ja se, miten matkailu on ylipäänsä mahdollista. Olemme saaneet lähialueilta, kuten Saksasta sellaista viestiä, että matkailijoita olisi kyllä tulossa heti kun rokotepassi on käytössä.

Tällä hetkellä koronatilanne Suomessa on niin hyvä, että suomalaiset voivat matkustaa Viroon ilman negatiivista koronatestitulosta ja karanteenipakkoa. Toisin päin matkustaminen ei onnistu yhtä vapaasti vielä ainakaan toukokuun aikana, eikä ehkä vielä kesäkuussakaan Viron korkean koronan ilmaantuvuusluvun takia.

Jatkossa Viron matkailun kiinnostavuuteen voi vaikuttaa myös se, että jos EU:n rokotepassin myötä matkailijalta vaaditaan negatiivisen koronatestituloksen näyttämistä lähtömaassa eli tässä tapauksessa Suomessa, niin onko matkailija valmis maksamaan lähes 200 euroa testistä?

– Tämä on todellinen ongelma, johon on etsitty erilaisia ratkaisuja. Suomessa testien hinnat ovat todella korkeita, sillä muualla Euroopassa hinta on vain 50–60 euroa. Asiaan on tulossa helpotusta, sillä Suomen matkailualan liitto ry on aloittanut yhteistyön suomalaisen PR2You Oy:n kanssa ja yhteistyön tarkoituksena on tarjota SMAL:in jäsenyritysten asiakkaille koronatestejä huomattavasti edullisempaan hintaan.

PR2You Oy:n suunnitelmissa on avata näytteenottopiste Länsisataman lähelle, jonne SMAL:in jäsenyrityksillä olisi mahdollista ohjata erikoiskoodilla asiakkaitaan. PCR-testin hinta olisi jäsenyritysten asiakkaille 99 e ja anti-geenitestin hinta 29 e. Hinnat sisältävät englanninkielisen todistuksen ja kaikki mahdolliset maksut.

– Tämä on järkevä toimintatapa, sillä suomalaiset terveysviranomaiset eivät tule antamaan lupia näytteenottopisteiden perustamiseksi laivoille. Siellä ei pystytä esimerkiksi järjestämään laboratorioluokan ilmanvaihtoa.

Taru Keronen arvioi, että rokotteiden ansioista matkailu käynnistyy tänä kesänä nopeammin kuin viime vuonna.

– Viime kesänä ensimmäisinä lähtivät liikkeelle lapsiperheet. Nyt vaikuttaa siltä, että seniorit, jotka ovat viettäneet viimeisen vuoden eristyksissä ja ovat saaneet jo molemmat rokotukset, ovat lähdössä ensimmäisinä. Tällaisen arvion voin antaa saamiemme yhteydenottojen perusteella.

Lue myös: Tänä kesänä Viking Linen m/s Gabriella tekee kaksi erikoisristeilyä Helsingistä Tallinnan kautta Hankoon ja Kotkaan

Myös Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd odottaa tulevaa matkailukesää positiivisin mielin.

– Uskomme, että asiakkaillamme on patoutunutta matkustustarvetta, mutta kohde mietitään hyvinkin tarkkaan. Lähi- ja kotimaanmatkailu ovat tämän kesän hittituotteet, Nöjd sanoo.

Myös Tallinkin laivoilla noudatetaan viranomaissäännöksiä ja voimassa on mm. maskipakko. Lisäksi laivoille otetaan enintään 75 prosenttia matkustajien maksimikapasiteetista ja ruokailuja porrastetaan entistä enemmän.

– Tarpeen mukaan laivoilla on myös töissä niin sanottuja koronaluotseja, jotka ohjaavat ja opastavat matkustajia, Nöjd lisää.

Tallink Silja julkaisee kesäuutuutensa torstaina 6.5. ja yhtiön laivat palaavat liikenteeseen sen mukaan, miten matkusta sallitaan.

– Laivoille tarvitaan ensin enemmän matkustajia ennen kuin voimme ottaa työntekijöitä takaisin töihin ja kannattavasti avata ravintoloita ja muita palveluita. Toivomme, että matkustusrajoituksia helpotetaan ja että esimerkiksi rokotetodistuksella pääsisi matkustamaan vapaasti.

Virossa odotetaan malttamattomana Suomen hallituksen päätöstä sekä työmatkailun että vapaa-ajan matkailun vapauttamisesta, mutta toisaalta ymmärretään, että Viron koronatilanteen pitää sitä ennen parantua vielä paljon.

– Virossa koronaviruksen ilmaantuvuusluvun putoaminen sille tasolle, että Suomeen voisi matkustaa vapaasti kestää vielä. Keskiviikkona 5.5. Viron ilmaantuvuusluku oli 363, 2, kun Suomen asettama raja-arvo on 25, Viron matkailun edistämiskeskuksen Visit Estonian viestintäpäällikkö Timo Raussi sanoo.

Visit Estonian toiveena on, että suomalaisia tulisi kesällä Viroon edes reilut 60 prosenttia huippuvuoden 2019 matkailijamääristä. Tämä tarkoittaisi noin 180 000–200 000 yöpyjää.

– Koronakesänä 2020 kesä-elokuun aikana Virossa yöpyi 142 989 suomalaista, mikä oli 52,5 prosenttia vähemmän kuin kesällä 2019. Vaikka tänä vuonna matkailu avautuisi vasta juhannuksena, uskomme, että patoutunut matkailutarve ja ikävä ulkomaille auttaa jonkin verran korjaamaan tilannetta, Raussi sanoo.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut