Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Arkistolöytö vahvisti asian: Hiidenmaalla sijaitsevalla Ristnan majakalla ja Eiffel-tornilla on sama suunnittelija

Moni on sanonut, että Hiidenmaalla sijaitseva Ristnan majakka muistuttaa Pariisissa sijaitsevaa Eiffel-tornia. Kyse ei ole sattumasta, sillä arkistoista löytynyt dokumentti vahvistaa, että molemmat rakennukset on suunniteltu ja valmistettu Gustave Eiffelin verstaassa Ranskassa. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Viron toiseksi suurimmalla saarella Hiidenmaalla sijaitsevan Ristnan majakan alkuperä on vihdoin varmistunut, sillä Eiffel-tornin suunnittelijan Gustave Eiffelin jälkeläisten yksityisarkistosta Pariisista löytynyt dokumentti vahvistaa, että majakan metallirakenne valmistettiin Eiffelin tehtaalla vuonna 1874.

Ristnan majakan ja Eiffel-tornin välisen yhteyden todistavan dokumentin etsi käsiinsä virolainen arkkitehti Indrek Laos, joka on mukana historiallisen majakan kulttuuriperintöä vaalivassa organisaatiossa.

Sen verkkosivuilla on nähtävissä kuvia majakan piirustuksista, dokumentista sekä siitä, miltä majakka on alun perin näyttänyt.

Nykyään majakka näyttää erilaiselta, sillä sen koristeellinen takorautarunko täytetiin betonilla ensimmäisen maailmansodan aiheuttamien vahinkojen peittämiseksi. Näkyvissä ovat kuitenkin edelleen uusgoottilaiset koriste-elementit, jotka vievät ajatukset Pariisiin.

Vielä on selvittämättä, milloin majakan runko ostettiin Pariisista ja kuljetettiin Viroon. Ristnan majakka on avoinna yleisölle.