Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Tallinnassa asuvat Baltian maiden pääkaupunkien hyvätuloisimmat perheet

Swedbankin rahoitusinstituutin tekemän tutkimuksen mukaan nelihenkinen perhe tarvitsee Tallinnassa vähintään 1 063 euron kuukausitulot selvitäkseen arjen välttämättömistä menoista. Riiassa ja Vilnassa perheiden kulut ovat pienemmät.

Tutkimuksessa vertailtiin 70 neliömetrin kokoisessa asunnossa asuvan kahden aikuisen ja kahden alaikäisen lapsen perheen kuukausikuluja kaikissa Baltian maiden pääkaupungeissa. Kuluihin laskettiin mukaan ruoka, asuminen ja julkisen liikenteen käyttö.

Tallinnassa kulut olivat 1 063 euroa eli 37 prosenttia perheen kaikista tuloista. Riiassa asuvan perheen kulut olivat 950 euroa eli 47 prosenttia perheen tuloista. Vilnassa kulut olivat 954 euroa eli 43 prosenttia tuloista.

– Tallinna on kallein asuinpaikka Baltian maiden pääkaupungeista, näin ollen myös siellä asuvien perheiden tulot ovat korkeammat kuin eteläisten naapureiden. Yhdessä lapsiperheiden saamien etuuksien kanssa nelihenkisen perheen keskimääräiset nettotulot ovat Tallinnassa 2 897 euroa, Riiassa 2 020 euroa ja Vilnassa 2 207 euroa, Swedbankin rahoitusinstituutin johtaja Mari-Liis Jääger kertoo.

Jäägerin mukaan Riiassa ja Vilnassa asuvilla perheillä on pienemmät tulot ja kuukausikulut kuin Tallinnassa asuvilla perheillä. Koska Tallinnassa asuvien perheiden tulot ovat korkeammat, heillä jää myös eniten rahaa pakollisten kustannusten maksamisen jälkeen.

Nelihenkisen perheen kuukauden ruokakorin hinta on Tallinnassa Baltian maiden pääkaupunkien kallein eli hinnaltaan 536 euroa. Se vie 18 prosenttia perheet tuloista. Halvin ruokakori on Vilnassa, jossa sen hinta on 442 euroa eli 20 prosenttia perheet tuloista. Riiassa ruokakorin hinta on 483 euroa eli 24 prosenttia perheen tuloista.

– Vuoteen 2018 verrattuna ruokakorin hinta on Tallinnassa noussut 28 euroa. Riiassa ruokakorin hinta on puolestaan laskenut 22 eurolla. Vilnassa ruokakorin hinta ei ole muuttunut neljässä vuodessa ollenkaan, Jääger sanoo.

Kaikissa kolmessa Baltian maan pääkaupungissa asuntolainaa maksavat perheet maksavat asunnostaan vähemmän, kuin perheet, jotka asuvat vuokralla. Asuntolainaa maksavien perheiden asumiskustannukset, mukaan lukien lainanlyhennys, vesi, lämmitys ja sähkö, ovat korkeimmat Tallinnassa, jossa nelihenkinen perhe maksaa niistä 527 euroa kuukaudessa. Riiassa asumiskustannukset ovat 367 euroa ja Vilnassa 448 euroa.

– Tallinnassa asuvan perheet vesi- ja lämmityskulujen kustannukset ovat laskeneet vuodesta 2018, mutta kiinteistöjen hintojen nousu on tuonut mukanaan korkeammat vuokra- ja asuntolainakustannukset.

Tallinnassa julkinen liikenne on ilmaista niille, jotka ovat rekisteröityneet kaupungin asukkaiksi. Riiassa nelihenkinen perhe käyttää 100 euroa kuukaudessa julkiseen liikenteeseen. Vilnassa kustannukset ovat kuukaudessa 64 euroa.