T24 | Tallinnan kaikilla kaupunginosilla on oma yhteisöpuutarha – Mukana toiminnassa on jo yli 600 kaupunkilaista

Kaupunkilaisten itse rakentamista yhteisöpuutarhoista on tullut yhä suositumpia viime vuosina myös Tallinnassa. Niinpä Tallinnan kaupunki on päättänyt tukea tätä toimintaa, joka sekä edistää kaupunkilaisten aktiivista ja terveellistä elämäntapaa että monipuolistaa kaupunkiluontoa.

Viime vuonna Tallinnan kaupunki rahoitti kolmen uuden yhteisöpuutarhan perustamisen Kadriorgiin, Piritaan ja Pohjois-Tallinnaan. Tänä vuonna avataan viisi uutta puutarhaa Mustamäelle, Haaberstiin, Kristiineen, Tallinnan keskustaan ja Nõmmelle. Näin ollen vihannesten ja yrttien viljely asukkaiden yhteisissä puutarhoissa on nykyään mahdollista kaikissa Tallinnan kaupunginosissa.

Yhteisöpuutarhatoiminta alkoi Tallinnassa jo vuonna 2011, kun Uus Maailm -kaupunginosayhdistys perusti sellaisen Koidu-Virmalise-Videviku-katujen väliselle viheralueelle. Samaan aikaan myös Möldre tee -yhdistys avasi oman yhteisöpuutarhansa Laagrin asuinalueella Nõmmessä.

Tallinnan kaupunki puolestaan listasi yhteisöpuutarhat ja kaupunkiviljelyn jo vuonna 2016 innovatiivisten ratkaisujen ideakokoelmaansa, ja ensimmäiset askeleet asian edistämiseksi otettiin vuonna 2017. Silloin kaupunki kartoitti ja listasi mahdollisten kaupunkipuutarhojen sijainnit. Ensimmäinen yhteisöpuutarha, jossa Tallinnan kaupunki oli mukana, avattiin silloin testimielessä Skånen bastionissa.

Vaikka Tallinnassa sijaitsevien yhteisöpuutarhojen luonne ja historia vaihtelevat, niitä yhdistää kuitenkin asukkaiden halu kasvattaa itse jotain ja viettää vapaa-aikaansa hyödyllisesti.

Puutarhatoiminnan lisäksi yhteisöpuutarhoissa järjestetään monenlaista muutakin toimintaa, kuten työpajoja, konsertteja, luentoja ja keskusteluiltoja. Aiheena voivat olla niin kompostointi, lääkekasvit, siemenien säilyttäminen kuin kasvien perinnelajikkeetkin.

Tallinnan apulaiskaupunginjohtaja Kalle Klandorfin mukaan on ilahduttavaa huomata, että kaupunkilaisten aloitteesta perustetut yhteisöpuutarhat ovat tulleet vuosi vuodelta yhä suositummiksi. Myös kaupungin tuki puutarhoille on kasvanut merkittävästi.

– Viime vuonna kaupunki tuki 12 yhteisöpuutarhaa 40 000 eurolla. Tänä vuonna tukisumma on jo 78 930 euroa ja sillä tuetaan 22 puutarhan rakentamista ja kehittämistä, Klandorf kertoo.

Tuki käytetään yhteisöpuutarhojen materiaalien ja työkalujen ostamiseen sekä ympäristökasvatustoimintaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut