T24: Museokäyntien määrä väheni Virossa viime vuonna yli puolella

Tallinnassa sijaitseva taidemuseo Kumu on yksi Viron suosituimmista museoista. Visit Tallinn

Thea Ekholm

Koronarajoitukset rokottivat myös museokäyntien määrää Virossa vuonna 2020. Museokäyntejä tehtiin viime vuonna 1,7 miljoonaa, mikä on yli puolet vähemmän kuin vuonna 2019.

Viron tilastokeskuksen keräämien kävijätilastojen mukaan vuosi 2019 oli museokäyntien määrällä mitattuna huippuvuosi. Silloin Viron museoissa vierailtiin yli 3,5 miljoonaa kertaa.

Eniten museoita Virossa on Harjumaan ja Tarton maakuntien alueella, yhteensä tasan 100 kappaletta.

– Harjumaan maakunnan museoissa vierailtiin viime vuonna yli 700 000 kertaa ja Tarton maakunnan museoissa yli 375 000 kertaa. Loput noin 640 000 museovierailua jaettiin kaikkien muiden Viron maakuntien museoiden kesken, Viron tilastokeskuksen pääanalyytikko Kaire Raasik kertoo.

Raasikin mukaan museokäyntien määrän lasku johtuu pääasiassa viime vuoden keväällä alkaneesta koronaviruspandemiasta ja sen aiheuttamista matkustusrajoituksista. Museoiden toimintaan vaikutti erityisen voimakkaasti Virossa vierailevien ulkomaisten matkailijoiden määrän äkillinen lasku.

– Vuoteen 2019 verrattuna ulkomaiset matkailijat tekivät viime vuonna neljä kertaa vähemmän museovierailuja. Vuonna 2019 joka kolmas museokäynti Virossa oli ulkomaisen matkailijat tekemä, kun viime vuonna vain joka viidennen vierailun teki turisti, Raasik sanoo.

Lue myös: Tässä ovat Tallinnan museoiden uusimmat näyttelyt

Vuonna 2020 Virossa tehtiin vähän yli 1 300 museokäyntiä 1 000 asukasta kohden. Eniten museokäyntejä rekisteröitiin Läänemaan ja Saarenmaan maakunnissa ja vähiten Raplan ja Viljandin maakunnissa.

Virossa oli viime vuonna 175 museota ja 227 museokohdetta, joissa järjestettiin yhteensä 981 näyttelyä. Virossa yleisimpiä museotyyppejä ovat paikkamuseot, jotka esittelevät tiettyä paikkaa tai aluetta sekä teema- ja arkeologiset- ja historialliset museot.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut