T24: Korona kasvatti konkurssien määrää Virossa 26 prosenttia

Yksi paljon huomiota saanut konkurssi oli Tallinnassa sijaitsevan T1-ostoskeskuksen joutuminen vararikkoon. T1 The Mall of Tallinn

Thea Ekholm

Viime vuonna konkurssien määrä kasvoi Virossa 26 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Vuosi 2020 oli myös ensimmäinen vuosi edellisen taantuman jälkeen, kun konkurssiaste maassa nousi.

Vaikka taloustilanne Virossa ei ole nyt niin synkkä kuin edellisen taantuman aikana yli 10 vuotta sitten, koronapandemia on johtanut tilanteeseen, jossa uudet yritykset, joilla ei ole merkittävää omaisuutta, ovat joutuneet ongelmiin ja majoitus- ja ravintola-alan konkurssit ovat kasvussa.

Luottolaitos Creditinfo Eestin analyytikon Helen Tinkuksen mukaan konkurssien määrä pysyi Virossa alhaisella tasolla vuonna 2020.

– Mutta trendinä on nähtävissä konkurssien määrän merkittävä kasvu. Voidaan olettaa tämän johtuvan osittain koronaviruskriisin vaikutuksista, mutta koska konkurssimenettelyt ovat pitkäaikaisia prosesseja, näemme todennäköisesti suuremmat vaikutukset vasta ensi vuonna, Tinkus sanoo lehdistötiedotteessa.

Virossa tehtiin viime vuonna 341 konkursseja verrattuna vuoteen 2019, jolloin niitä tehtiin 271. Tämä edustaa vain 0,15 prosentin osuutta kaikista rekisteröidyistä yrityksistä Virossa.

Creditinfo Eesti on kerännyt tietoja virolaisyritysten konkursseista vuodesta 2000 lähtien, jolloin konkurssimäärät nousivat aaltoina ja saavuttivat huippunsa vuonna 2009 maailmanlaajuisen talouskriisin seurauksena.

Konkurssien määrä Virossa laski 40 prosenttia vuonna 2011 ja vielä 20 prosenttia vuonna 2012. Sen jälkeen konkurssien määrä on pysynyt vakaana, saavuttaen matalimman tason vuonna 2015.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut