T24: Virolaiset söivät viime vuonna pelkästään sianlihaa 40 kiloa per henkilö – Koronavuosi sai kotimaisen lihankulutuksen nousuun

Thea Ekholm

Viron tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 Virossa syödystä lihasta 79 prosenttia oli kotimaista. Kyseessä on korkein kotimaisen lihan osuus viimeisen viiden vuoden ajalta.

Viime vuonna Virossa tuotettiin yhteensä 82 700 tonnia lihaa, mukaan lukien 45 200 tonnia sianlihaa, 22 300 tonnia siipikarjanlihaa ja 11 900 tonnia naudanlihaa.

Viron tilastokeskuksen analyytikon Ege Kirsin mukaan lihan kokonaistuotanto Virossa kasvoi viime vuonna viisi prosenttia verrattuna vuoteen 2019, ja on jo toipunut vuoden 2017 alhaisista tuotantotasoista.

– Siipikarjanlihan tuotanto kasvoi eniten, 10 prosenttia, mutta myös naudanlihan tuotanto kasvoi neljä prosenttia ja sianlihan tuotanto 3 prosenttia. Samaan aikaan kuitenkin nautaeläinten määrä väheni ja lypsylehmien määrä laski kaikkien aikojen alhaisimmalle tasolle, Kirs kertoo.

Vuonna 2020 Virossa kulutettiin yhteensä 104 000 tonnia lihaa eli kaksi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Eniten syötiin sianliha, sitä kului 40 kiloa per henkilö vuoden aikana. Siipikarjanlihaa syötiin puolestaan 27,2 kiloa per henkilö.

Lampaan- ja vuohenlihaa virolaiset söivät vuodessa vain alle kilon per henkilö. Naudanlihan kulutus on viime vuosina hieman laskenut, mutta silti sitä syödään vuositasolla 9,2 kiloa per henkilö.

Vielä vuonna 2014 Virossa kulutetusta lihasta 90 prosenttia oli kotimaista, mutta sitten omavaraisuusasteen taso alkoi laskea. Vuodesta 2018 lähtien omavaraisuusaste alkoi taas nousta, ja vuonna 2020 sen taso oli naudanlihassa 98 %, sianlihassa 85 %, lampaan- ja vuohenlihassa 100 % ja siipikarjanlihassa 62 %.

Viron tuodaan eniten tuoretta sianlihaa Saksasta, Tanskasta ja Puolasta. Naudanlihan tuontimaita ovat Puola, Latvia ja Liettua. Siipikarjanlihaa tuodaan pääasiassa Puolasta, Suomesta ja Liettuasta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut