T24 | Lahemaan kansallispuisto Virossa viettää 50-vuotisjuhlavuottaan

Viron ensimmäinen ja vanhin kansallispuisto, Lahemaan kansallispuisto, viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan.

Lahemaan kansallispuisto sijaitsee Viron pohjoisrannikolla noin 50 kilometrin päässä Tallinnasta. Vuonna 1971 perustettu Lahemaa oli aikanaan koko Neuvostoliiton ensimmäinen kansallispuisto.

Viron ympäristöministeri Tõnis Möderin mukaan Lahemaalla oli Viron ensimmäisenä kansallispuistona merkittävä vaikutus virolaisten kansallisen tietoisuuden nousuun neuvostomiehityksen aikana.

– Kauniista ja historiallisesta Lahemaasta on tullut osa meitä ja se on edelleen tärkeä paikka tänäkin päivänä, Mõlder sanoi ministeriön lehdistötiedotteessa.

Lahemaa on yksi Viron kuudesta kansallispuistosta ja se on kooltaan noin 72 hehtaaria. Kansallispuistossa on niin kivisiä hiekkarantoja, suomaastoja, mäntymetsiä kuin jääkauden alueelle kuljettamia siirtolohkareitakin. Lisäksi siellä on aarnimetsäalueita, jonne pääsee vain oppaan johdolla.

Alueella on rikas lajisto ja siellä on havaittu muun muassa 24 kala-, 50 nisäkäs- ja 222 lintulajia ja yli 800 erilaista kasvia.

Lahemaan kansallispuiston alueella sijaitsee myös kolme kartanoa: Vihula, Palmse ja Sagadi sekä tunnettu suoalue Virun räme (Viru raba), joka on tunnettu luonnon monimuotoisuudestaan ja runsaasta suojeltujen kasvien ja eläinten määrästä.

Lisää patikointi- ja vaellusvinkkejä voit lukea Visit Estonia -sivustolta.

Viron kansallispuistot

Virossa on kuusi kansallispuistoa, joihin on rakennettu lukuisia luontopolkuja ja näkötorneja palvelemaan niin patikoijia, maisemien ihailijoita, valokuvaajia kuin lintubongareitakin. Tarjolla on yhteensä yli 3 200 kilometriä merkittyjä vaellusreittejä ja 2 000 saarta tutkittavaksi ja samoiltavaksi

Lahemaa

On monimuotoinen luontokohde vain vajaan tunnin matkan päässä Tallinnasta. Puistoon kuuluva Kõrvemaan metsäalue vilisee hirviä, karhuja, kettuja, ilveksiä, villisikoja sekä muita eläimiä. Lisäksi alueella on viehättäviä kalastajakyliä ja upeita kartanoita.

Soomaa

Tämä alue tunnetaan parhaiten ”viidennestä vuodenajasta”, jolloin lumien sulaminen ja sateet saavat Keski- ja Lounais-Viron joet sekä suot tulvimaan paikallisille teille, metsiin ja kyliin. Veneet ja kanootit muuttuvat päivittäisiksi kulkuvälineiksi, joilla kuljetaan pitkin kyliä.

Matsalu

Tämä kansallispuisto on lukuisine näkötorneineen yksi Euroopan parhaimmista muuttolintujen bongauspaikoista Viron länsirannikolla. Täällä voit nähdä satoja eri lintulajeja, kun kymmenien tuhansien yksilöiden parvet vaeltavat maalis-toukokuun ja jälleen syys-lokakuun aikaan alueen yli. Tarjolla on vaellusreittejä sekä tosiretkeilijöitä että viikonloppukävelijöitä varten.

Vilsandi

Noin 150 saaresta koostuva kansallispuisto sijaitsee Viron läntisten suurien saarien ympäristössä, ja on siksi lähes asumaton. Siellä voi bongata niin harvinaisia orkideoja kuin hylkeitäkin.

Karula

Viron pienin ja mäkisin kansallispuisto on Karula Valgamaan ja Võrumaan maakuntien rajalla. Siellä on muun muassa 60 pikkujärveä, perinnemaatiloja sekä Kaikan kaunis kumparemaisema-alue.

Alutaguse

Viron uusin kansallispuisto on vuonna 2018 perustettu Alutaguse. Se koostuu 11 erillisestä suojelualueesta ja huolehtii alueelle ominaisten havupuumetsien ja soiden sekä Peipsijärven pohjoispäässä sijaitsevan Viron pisimmän hiekkarannan sekä paikallisväestön perinnekulttuurin säilymisestä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut