T24 | Virossa heitetään vuosittain lähes 164 miljoonan euron arvosta ruokaa roskiin

Viron ympäristöministeriön tilaama tutkimus paljasti, että Virossa heitetään vuosittain noin 84 000 tonnia ruokaa roskiin.

Virossa on aikaisemminkin tutkittu ruokahävikin syntymistä elintarvikeketjun eri sektoreilla, mutta tämä on ensimmäinen tutkimus, joka ottaa huomioon koko elintarvikeketjussa syntyvän ruokahävikin.

Tutkimuksen mukaan ruokajätteen määrä on Virossa kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana koko elintarvikeketjussa maataloudesta kotitalouksiin. Resurssien tuhlaamisen ja kielteisten ympäristövaikutusten lisäksi ruoan heittäminen roskiin on erittäin kallista. Virossa vuosittain roskiin kipattavan ruoan rahallinen arvo on lähes 164 miljoonaa euroa

– Roskiin heitettävän ruoan tuottaminen on vaatinut paljon resursseja, kuten vettä, energiaa, maata ja työtunteja. Jos heitämme ruokaa roskiin, tuhlaamme kaikki sen tuottamiseen tarvitut resurssit niin maataloudessa kuin koko tuotantoketjussa, tutkimuksen tehneen Tukholman ympäristöinstituutin vanhempi asiantuntija Evelin Piirsalu sanoo.

Eniten ruokaa menee roskiin kotitalouksissa ja neljäsosa ruokahävikistä syntyy kaupan ketjuissa.

Piirsalun arvion mukaan kotitalouksien kasvava ruokahävikin määrä voi osittain liittyä virolaisten elintason nousuun.

– Keskimäärin virolainen perhe heittää ruokaa roskiin 180 euron arvosta vuodessa. Lapsiperheissä ruokahävikin arvo on jopa 220 euroa vuodessa, Piirsalu sanoo.

Virossa päivittäistavarakaupan ketjut lahjoittavat keskimäärin 12 prosenttia elintarvikkeistaan, joita ne eivät myy, Viron ruokapankille. Se kerää ruokalahjoitukset ja jakaa ne yhteistyössä paikallishallinnon ja sosiaalitoimen kanssa hädänalaisille perheille.

– Virossa 30 000 ihmistä elää absoluuttisessa köyhyydessä ja 275 000 ihmistä suhteellisessa köyhyydessä. Tarve ruoka-avulle on suuri, sillä koronavirus on maksanut monille ihmisille heidän työpaikkansa ja vienyt osan tuloista, Viron ruokapankin toiminnanjohtaja Piet Boerefijn kertoo.

Viime vuonna Viron ruokapankki jakeli 2 miljoonaa kiloa ruoka-apua ja sillä oli 15 000 viikoittaista asiakasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut