Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka | Varaa oikea määrä juomia juhliin – alkoholinkulutus laskee, tarjoa myös alkoholitonta

Juhlien järjestäjä päättää, tarjotaanko alkoholia läpi aterian, vain tervetuliaisjuomana vai ei ollenkaan.

Juhlien järjestäjiä saattaa mietityttää, miten paljon vieraille pitää varata juomia.

Netissä on paljon vinkkejä oikeaan juomamitoitukseen.

Jos esimerkiksi alkumaljana tarjoillaan 12 senttilitraa kuohuviiniä, 0,75 litran pullosta riittää noin kuudelle henkilölle.

Alkumaljaan yhdistyy juhlissa usein onnitteluhetki. Siinä on hyvä muistaa muutama perussääntö. Täytä kaikki lasit ennen yhteistä maljannostoa. Pidä kiinni lasin jalasta, niin juoma ei lämpene. Maljaa kohotettaessa tai kilistettäessä katsotaan silmiin.

Jos juhlissa on ruokatarjoilu, pääruoalle voi varata vierasta kohden pari lasillista viiniä tai alkoholitonta juomaa.

Mikäli juomatarjoilua haluaa jatkaa jälkiruoan kanssa, voi varata pienen lasillisen jälkiruokaviiniä, konjakkia tai likööriä per vieras. Jälkiruokaviiniä tarjotaan tavallisesti kahdeksan senttilitraa vierasta kohden, konjakkia tai likööriä neljä senttilitraa.

Booli on juhlapöydän klassikko. Kolmesta litrasta boolia riittää juomaa noin kolmeenkymmeneen pieneen lasilliseen.

Muista myös alkoholiton tarjoilu. Vieraista osa ei välttämättä juo alkoholia lainkaan, ja koko juhlatkin voi järjestää täysin alkoholittomina. Juomissa riittää vaihtoehtoja, ja valmisjuomia voi halutessaan tuunata juhlavammiksi.

Alkoholinkulutus on viime vuosina ollut laskussa. THL:n tilastojen mukaan alkoholijuomien kokonaiskulutus oli viime vuonna 9,2 litraa sataprosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. Kokonaiskulutus väheni vuoteen 2019 verrattuna 5,2 prosenttia.

Monissa juhlissa tarjoiluun kuuluu jälkiruokakahvi.

Puolen kilon paketista riittää noin 65 kupillista kahvia. Vierasta kohden kannattaa varata ainakin pari kupillista. Kaikki eivät juo kahvia, joten varaa paikalle myös teetä. Litra haudutettua teetä riittää noin viidelle henkilölle.

Lähteet: Alko, Hartwall, Paulig, THL, juomanlaskija.net, juhlat.fi