Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Tallinnan kylpylähotellit odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoiden paluuta – Kotimaan matkailijoista ei ole niiden kesäsesongin pelastajiksi

Viron koronatilanne on viime viikkojen aikana parantunut niin paljon, että maan hallitus on päässyt lieventämään monia maaliskuusta asti voimassa olleita rajoituksia.

Esimerkiksi kylpylät saivat taas avata ovensa toukokuun viimeisenä päivänä. Voimassa on kuitenkin vielä käyttöasterajoituksia eli kylpylät ja vesipuisto eivät voi ottaa vastaan yli 200 asiakasta kerralla ennen kesäkuun puoliväliä.

Lapsiperheiden suosima Kalev Spa avasi ovensa heti, kun rajoituksen sen sallivat. Ensi avautui hotelli ja sitten vesipuisto, jossa sai jo 3. toukokuuta alkaen käydä uimassa ja treenaamassa yksin.

– Tavallisesti toukokuussa hotellin käyttöaste on 70–80 prosenttia, mutta nyt poikkeusoloissa se oli vain 15 prosenttia. Viimeinen normaali kuukausi toiminnassamme oli viime vuoden kesäkuu, silloin kiitos suomalaisten asiakkaiden, käyttöasteemme oli yli 70 prosenttia, Kalev Span johtaja Piret Betlem kertoo.

Koronavirus osui Kalev Span toiminnassa todella huonoon aikaan. Kylpylähotelli oli ollut kaksi vuotta remontissa ja avasi ovensa täysin uudistuneena huhtikuussa 2019, mutta jo maaliskuussa 2020 iski pandemia.

– Vasta uusittu hotelli piti sulkea ja liikevoiton sijaan olemme nyt tehneet yli vuoden tappiota. Tallinnassa hotellit ja kylpylät ovat riippuvaisia kansainvälisistä turisteista, kuten suomalaisista, joten matkustusrajoitusten aikana ei ole kannattavaa pitää hotellia auki. Kun meidän piti sulkea kylpyläkin, niin menetimme myös paikalliset asiakkaat, Betlem sanoo.

Kalev Span vesipuisto liukumäkineen on mennyt korona-aikana kiinni kolme kertaa ja ollut suljettuna yhteensä 236 päivää, eikä ison vesipuiston uudelleen avaaminen olen mikään yksinkertainen asia. Varsinkin, kun Kalev Spassa sijaitsee toinen Viron kahdesta 50 metrisestä uima-altaasta.

– Kaikki palvelumme vesipuistossa, liikuntakeskuksessa sekä hotellin ja ravintolan puolella ovat nyt auki ja olemme valmiita tulevaan kesään. Haasteena on se, että kesällä Tallinnan asukkaat matkustavat lomalle muualle ja kaupunki tyhjenee. Kotimaan matkailijat eivät riitä takaamaan kylpylähotellille kannattavaa liiketoimintaa. Niinpä Kalev Spassa odotetaan innokkaasti naapurivaltioiden matkustajien paluuta, Piret Betlem toteaa.

Koronavirus on rökittänyt myös Tallink-konsernin toimintaa. Osa yhtiön laivoista on seissyt kuukausitolkulla satamassa ja hotelleja sekä Tallinnassa että Riiassa on jouduttu välillä sulkemaan. Myös henkilöstä jouduttiin viime vuoden puolella irtisanomaan.

Tallinnan sataman kupeessa sijaitseva Tallink Spa & Conference Hotel on edelleen kiinni, vaikka kylpylät ovat jo saaneet avata ovensa, kuten myös ravintolat.

– Avaamme hotellin uudelleen kysynnän mukaan. Vielä voimassa olevat matkustusrajoitukset Suomen ja Viron välillä ja epätietoisuus siitä, milloin niitä Suomen hallituksen toimesta puretaan, aiheuttavat sen, että on vaikea arvioida, milloin hotelli avataan ja minkälainen on sen käyttöaste tänä kesänä, Tallink Hotelsien myyntijohtaja Marina Mättik sanoo.

Myös Tallink Hotelsien asiakkaista valtaosa on suomalaisia, joten sielläkin odotetaan malttamattomina Suomen ja Viron välisen risteilyliikenteen palautumista ja matkustusrajoitusten poistumista.

– Pelkkä virolaisten kotimaan matkailu ei tilannetta pelasta, sillä Tallinnan hotellit ja kylpylät eivät ole kovin suosittuja matkakohteita virolaisten keskuudessa. He menevät mieluummin lomalle isojen kaupunkien ulkopuolelle.

Koronarajoitusten vuoksi Tallink Spa & Conference Hotel on ollut suljettuna maaliskuusta asti. Vaikka toiminta on ollut tauolla, henkilöstö on jatkanut taustatoimintoja ja valmistautumista uuteen kesäsesonkiin.

– Olemme kehittäneet turvallisuusprosesseja ja panostaneet kontaktittomiin palveluihin. Olemme valmiita tarjoamaan suomalaismatkailijoille parasta palvelua heti kun matkailu maittemme välillä on taas mahdollista vaikean syksyn ja kevään jälkeen, Mättik lisää.

Kesäkuun lopulla avautuu myös lähes vuoden kiinni ja remontissa ollut Tallink City Hotel. Hotelli on remontin aikana uudistettu lattiasta kattoon. Uutta hotellissa on esimerkiksi kaksikerroksinen City Grill House -ravintola. Sen suosittu konsepti on Tallinkin laivoilta tuttu ja on nyt saatavilla myös maissa.

– Ihmiset odottavat innolla mahdollisuutta päästä taas matkustamaan, siitä kertovat kaikki tekemämme asiakastutkimukset. Odotamme rajoitusten poistumista ja matkailun avautumista, jotta liiketoimintamme pääsee toipumaan niin maalla kuin merellä, Mättik.