T24 | Virossa ihmetellään Suomen päätöstä sallia työmatkustus lentäen, mutta ei laivalla – Viron pääministeri tapasi Suomen suurlähettilään asian tiimoilta

Valtioneuvosto päätti 3. kesäkuuta, että Suomi jatkaa maahantulon rajoituksia 27.6. saakka, koska koronapandemia jatkuu edelleen, eikä riittäviä toimenpiteitä rajoitusten korvaamiseksi ole vielä käytössä.

Erikoista on se, että Suomi sallii muiden EU- tai Schengen-maiden välisessä lentoliikenteessä 7.6.2021 alkaen myös työhön liittyvän matkustamisen. Vesiliikenteessä eli esimerkiksi Suomen ja Viron välisessä laivaliikenteessä maahantuloa työssäkäynnin perusteella rajoitetaan edelleen vain välttämättömään eli vain yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta merkittävään työhön 27.6. saakka.

Tämä tarkoittaa sitä, että lentäen tapahtuva työmatkaliikenne Suomen ja Viron välillä on sallittua 7.6. alkaen, mutta laivoilla tapahtuvaa työmatkaliikennettä koskevat tiukemmat maahantulosäännöt.

Virossa nämä kohtuuttomat matkustusrajoituksen ovat aiheuttaneet paljon puhetta, ja Viron pääministeri Kaja Kallas tapasikin tänään perjantaina Suomen Viron suurlähettilään Timo Kantolan aiheen tiimoilta.

Tapaamisessa Kallas ilmaisi huolensa Suomen työvoiman liikkumiseen liittyvistä tiukoista maahantulorajoituksista.

– Monien Suomessa työskentelevien virolaisten tilanne on ollut vaikea jo neljän kuukauden ajan, kun heillä ei ole ollut matkustusrajoitusten takia mahdollista tavata perhettään. Vain lentämällä tehtävien työmatkojen salliminen ei helpota tilannetta. Eikä ole järkevää suosia yhtä liikennemuotoa varsinkin, kun sen ainoa peruste on epidemiologinen tilanne, Kallas sanoi lehdistötiedotteessa.

Pääministeri korosti tapaamisessa, että koronaviruksen leviäminen on kääntynyt laskuun molemmissa maissa ja rokotukset etenevät hyvin. Näin ollen Suomen asettamat rajoitukset maahantulolle eivät ole enää perusteltuja nykytilanteessa.

– Viro on ehdottanut useita ratkaisuja matkustajien turvallisuuden osoittamiseksi, ja laivayhtiöt ovat jo kolmen kuukauden ajan vaatineet negatiivisen koronatestituloksen laivaan nousun edellytyksenä. Lisäksi digitaalisen rokotustodistuksen käyttöönotto edistää myös turvallista matkustamista, Kallas lisäsi.

Niinpä Viro katsoo, että Suomen asettamat rajoitukset eivät ole Euroopan unionin neuvoston yhdessä hyväksymien matkustussuositusten tai Schengenin rajasäännöstön mukaisia.

Kallaksen huolenaiheena oli myös se, että Viron ja Suomen hyvät suhteet kyseenalaistetaan julkisesti rajoitusten takia. Niinpä hän esitti suurlähettiläälle toiveen, että ratkaisuun päästään pian.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut