Hyvinvointi: Sähköpyörällä matkailevat kaipaavat nykyistä parempia lataus- ja lukitusratkaisuja

Sähköpyörät vaativat erityisen hyviä lukitusmahdollisuuksia korkeamman hankintahintansa takia. AOP/Ismo Pekkarinen

Tomi Kangasniemi

Sähköpyörät yleistyvät vauhdilla myös Suomessa, mutta esimerkiksi Keski-Eurooppaan verrattuna vauhti on vielä hidasta.

– Kyllä ne kovasti ovat Suomeen tulossa, vaikka eivät vielä kovin yleisiä ole. Alankomaissa sähköpyörien markkinaosuus on yli 50 prosenttia, kun Suomessa olimme viime vuonna vielä alle kymmenessä prosentissa, Pyöräliiton vt. toiminnanjohtaja Vellu Taskila muistuttaa.

Lisääntynyt kysyntä näkyy siinä, että ainakin tietynlaisia malleja joutuu nyt odottamaan.

– Se on ilahduttavaa, että markkinoille on tullut eri käyttöön tarkoitettuja sähköpyöriä, kuten maastokäyttöisiä ja tavarapyöriä.

Matkailua ajatellen sähköpyörät kaipaisivat vielä olosuhteiden kehittämistä. Taskilan mukaan nykyisiä pyöräpysäköintiratkaisuja ei ole toteutettu sähköpyöriä ajatellen.

– Helsingin päärautatieaseman alle rakennettavassa Kaisantunnelissa 30 prosenttia paikoista on varattu sähköpyörien lataukseen. Tämän soisi yleistyvän muuallakin.

Sähköpyörät kaipaavat latausmahdollisuuden lisäksi myös erilaisia lukitusratkaisuja. Pyörien akut ovat arvokkaita, ja latauksen pitäisi voida tapahtua lukitussa kaapissa. Akuissa tärkeää on myös paloturvallinen säilytys.

– Yksinkertaisimmillaan latausmahdollisuus tarkoittaa pistorasiaa, mutta kaapisto, hyvä valaistus, runkolukittavat telineet ja kameravalvonta ovat edistyneempiä ratkaisuja, Taskila muistuttaa.

Maaseudulla vastaavaksi ratkaisuksi riittäisi lukittava autotalli tai vaja latausmahdollisuudella.

Taskilan mukaan pyöräreiteistä on olemassa hyvin tietoa. Ongelmallista on, että tieto on usein suunnattu vahvasti omatoimipyöräilijöille.

On kuitenkin matkailijoita, jotka haluaisivat kohteeseen päästyään vuokrata alleen vaikkapa sähkömaastopyörän.

– Tällaista avaimet käteen -kokemusta ei vielä tarjota riittävästi. Sitä ajattelua tarvittaisiin enemmän pyörämatkailuun.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut