Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruoka | Taitava täytekakun tekijä ei laske päiviä eikä tunteja loihtiessaan juhlapöydän kruunua – "Kakku koristellaan aina vasta kolmantena päivänä", kotileipuri Tanja Mauno kertoo

70 prosentin kakkupohja ei ole pettänyt kertaakaan, Mauno sanoo. Siinä kananmunat punnitaan ja sokeria ja jauhoja laitetaan 70 prosenttia munien painosta.

Kotileipuri Tanja Mauno on aloittanut täytekakun tekemisen kaksi päivää sitten. Ensimmäisenä päivänä hän on paistanut kakkupohjan, seuraavana päivänä kakku on saanut täytteensä ja kolmantena koko komeus koristellaan.

Tänään on koristelun aika.

Ennen aloittamista Mauno on antanut kakun olla noin tunnin pakastimessa. Jo sitä ennen hän on levittänyt sen päälle kauttaaltaan kermaa, toistaiseksi vähän sinne päin.

Pitkänomainen kondiittorinveitsi nuolee kakkua tasaisesti ja läheltä pintaa. Lopputuloksena on siisti kermakerros, joka suorastaan kutsuu koristeita ylleen.

Jackrussellinterrieri Poju lipoo lattialla huuliaan, kun Mauno nostaa kakun pöydälle ja aloittaa viimeistelyn.

Kouvolalainen Mauno, 41, on työskennellyt 20 vuotta Picnic-ravintolassa. Tällä hetkellä hän on vuoropäällikkö. Hän on aina pitänyt leipomisesta ja sai jo pikkutyttönä kokeilla kaikkea kotikeittiössä.

Viime aikoina hän on innostunut kokeilemaan uutta tapaa tehdä kakkupohja. Vanha ohje siitä, että pohjaan tulee lasillinen munia, lasillinen jauhoja ja lasillinen sokeria, pätee yhä, mutta Mauno vinkkaa toisestakin laskentatavasta. Sitä kutsutaan 70 prosentin pohjaksi.

– Ideana on, että munat punnitaan, ja sokeria ja jauhoja laitetaan 70 prosenttia munien painosta. Munien paino kerrotaan siis 0,7:llä, Mauno kertoo.

Tällä tavalla tehty kakkupohja ei hänen mukaansa vielä kertaakaan ole lässähtänyt, toisin kuin perinteiseen tapaan tehdyn pohjan kanssa on joskus käynyt.

– Taika voi olla myös alumiinisessa vuoassa, jota hehkutetaan paljon Facebookin leivontaryhmissä, hän sanoo.

Mauno ottaa kaapista taloussuklaata, laittaa sen mikroaaltouuniin ja sulattaa suklaan 15 sekunnin erissä.

– Tällä tavalla sitä voi välillä sekoitella. Suklaa sulaa tasaisesti, ja on helppo seurata, milloin se on sopivaa, hän sanoo.

Kun kakku on vielä viileä pakastimen jäljiltä, Mauno valuttaa taloussuklaata kakun yhdelle reunalle. Kun suklaa on jähmettynyt, hän aloittaa varsinaisen koristelun.

– Mitä tykkäät, laitetaanko yksi vai kaksi vohvelia? hän kysyy.

Laitetaan kaksi, sillä vohvelituutit ovat melko pieniä. Jos Mauno olisi sattunut löytämään kaupasta jättivohveleita, hän olisi mieluiten koristellut kakun yhdellä sellaisella.

Vohveleihin lisätään runsaasti marjoja, ja marjat saavat levittäytyä luovasti koko kannelle.

On aika laittaa kahvit porisemaan ja ottaa kakkulapio esille. Kakun sisältä paljastuu mehevä marjatäyte. Poju-koirakin saa maistiaisen.

Vaniljainen marjatäytekakku

12–15 hengelle

70 prosentin pohja

5 kpl eli noin 250 g kananmunia

noin 175 g sokeria (eli munien paino x 0,7)

noin 175 g jauhoja, joista vehnäjauhoja noin 70 prosenttia (122,5 g) ja perunajauhoja noin 30 prosenttia (52,5 g)

1 tl leivinjauhetta

1 rkl voita ja 1 dl korppu- tai vehnäjauhoja vuoan jauhottamiseen

Täyte

400 g marjasekoitusta (pakasteena tai tuoreena)

1,5 dl mansikkahilloa

4 dl vaniljarahkaa

2 dl vispikermaa

100 g valkosuklaata

1 rkl sokeria

Kostutus

2 dl maitoa (huomioi pakastemarjoista irtoava mehu, sillä se kostuttaa kakkua)

Koristelu

3 dl kermaa

noin 0,5 dl tomusokeria (tai maun mukaan)

1 tl vaniljasokeria

20–30 g 70-prosenttista tummaa leivontasuklaata

1–2 kpl jäätelövohveleita

tuoreita marjoja, esimerkiksi mansikoita, pensasmustikoita, vadelmia, karhunvatukoita sekä yksi viikuna

minttua

1. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella (10–15 minuuttia). Siivilöi jauhot vaahdon joukkoon. Sekoita ne vaahtoon varovasti nuolijalla käännellen.

2. Kaada seos korkeareunaiseen, voilla voideltuun ja korppu- tai vehnäjauhoilla jauhotettuun vuokaan, esimerkiksi irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

3. Jätä kakku huoneenlämpöön jäähtymään. Tarkista kypsyys puutikulla. Ellet leivo kakkua valmiiksi samana päivänä, voit laittaa sen yöksi jääkaappiin kelmuun käärittynä.

4. Anna marjasekoituksen sulaa jääkaapissa, kaada marjat astiaan ja sekoita joukkoon mansikkahilloa. Vaahdota kerma.

5. Sulata valkosuklaa mikrossa ja sekoita se rahkan joukkoon. Nostele kermavaahto rahkan joukkoon, mutta älä sekoita voimakkaasti. Mausta halutessasi kerma-rahkasekoitus sokerilla.

6. Kun kakkupohja on jäähtynyt, leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen veitsellä. Aloita täyttäminen kostuttamalla pohjakerros, lisää sitten puolet marjatäytteestä ja puolet rahkatäytteestä. Laita keskimmäinen kerros paikalleen, kostuta ja lisää loput marja- ja rahkatäytteistä. Kostuta myös kansi. Laita täytetty kakku yöksi jääkaappiin kuvun alle.

7. Koristele kakku vasta ennen tarjoilua. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vaniljasokeri ja mausta vaahto halutessasi tomusokerilla. Levitä kermaa koko kakun päälle summittaisesti ja laita kakku kupuineen pakastimeen noin tunniksi.

8. Ota kakku pakastimesta. Kuumenna vesihanan alla esimerkiksi kondiittorinlasta tai muu pitkä metallilasta. Kuivaa lasta paperilla ja silottele sillä kerma tasaiseksi kakun päälle.

9. Sulata mikrossa tummaa suklaata ja valuta sitä lusikkaa apuna käyttäen kakun yhdelle reunalle. Tee se, kun kakku vielä on kohmeinen, niin kerma ei sula suklaan alta.

10. Viimeistele kakku yhdellä isolla tai kahdella pienellä jäätelövohvelilla. Täytä vohvelit marjoilla ja laita marjoja myös niiden viereen. Leikkaa viikuna lohkoiksi ja asettele palaset haluamallasi tavalla marjojen ja vohveleiden päälle. Viimeistele mintunlehdillä.