T24 | Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi järjestetään kesäkuussa Tartossa

Kahdeksas suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi järjestetään Tartossa 16.–18. kesäkuuta.

Viron hallitus antoi jo toukokuussa erikoisluvan tapahtuman järjestämiseen, vaikka maassa oli silloin voimassa useita koronarajoituksia.

Sekä kesäkuinen suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi että heinäkuussa järjestettävä Saarenmaan oopperapäivät katsottiin niin merkittäviksi kulttuurisesti ja kansallisesti, että erikoislupa niiden järjestämiseen myönnettiin.

Maailmankongressia isännöi Tartossa sijaitseva Viron kansallismuseo ERM, ja koska Tartto on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2024, Viron hallitus koki kesäkuisen kongressin olevan hyvä mahdollisuus esitellä kaupunkia kansainväliselle osallistujajoukolle.

Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi on järjestetty 1990-luvulta alkaen neljän vuoden välein. Näissä sukukansojen edustajien kokoontumisissa käsitellään laajalti kieli-, kulttuuri- ja yhteiskunnallisia aiheita. Tarton kongressin aiheita ovat myös vähemmistökielten käyttö mediassa sekä ilmastonmuutos.

Viron kansallismuseo viettää maailmankongressin kunniaksi myös suomalais-ugrilaista vuotta. Teemavuoden ohjelmassa on erilaisia tapahtumia, näyttelyitä ja työpajoja, kuten Indrek Jäätsin kuratoima Kansa koostuu ihmisistä -valokuvanäyttely, joka esittelee ennen julkaisemattomia kuvia suomalais-ugrilaisista kansoista. Näyttely on avoinna 17. lokakuuta 2021 saakka.

Myös vuoden 2021 suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki Abja-Paluoja on Virossa. Tämä Etelä-Viron Mulgimalla sijaitseva kaupunki järjestää juhlavuoden kunniaksi monia tilaisuuksia, joissa pääsee tutustumaan Mulgimaata asuttavien mulgien sekä muiden suomalais-ugrilaisten kansojen kulttuuriin.

Abja-Paluoja on historiallisen Mulgimaan pääkaupunki. Siellä voi kuulla paikallista mulgin murretta, joka on vanhempaa kuin viron kieli. Se kuuluu myös suomensukuisiin suomalais-ugrilaisiin kieliin, joita puhuvia kansoja on maailmassa yli 20.

Suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupungin titteliä on myönnetty vuodesta 2013 saakka. Abja-Paluoja on jo toinen virolainen kaupunki, jolle titteli on myönnetty. Vuonna 2015 sen sai Setomaalla sijaitseva Obinitsan kylä.

Lue lisää Mulgimaasta ja sen kulttuurista Visit Estonia -sivustolta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut