Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Virolaisten kyyditykset Siperiaan alkoivat 80 vuotta sitten – Eri puolilla Viroa muistellaan tänään kyyditysten uhreja

Kesäkuun 14. päivä vuonna 1941 eli 80 vuotta sitten alkoivat Viron valloittaneen Neuvostoliiton organisoimat virolaisten pakkosiirrot Siperiaan. Ensimmäisessä kyydityserässä oli 10 000 ihmistä, joista suurin osa oli lapsia, naisia ja vanhuksia. Heistä noin 6 000 kuoli Siperiassa.

Yhteensä Neuvostoliitto karkotti Baltian maista ja Puolasta kesäkuussa 1941 noin 95 000 ihmistä.

Kyyditykset jatkuivat myös sodan jälkeen, ja vuoden 1949 maaliskuussa Siperiaan lähetettiin yli 20 000 virolaista lisää. Taas suurin osa kyyditetyistä oli naisia ja lapsia.

Vuodesta 1994 alkaen Virossa on muisteltu kesäkuun kyyditysten uhreja aina 14. kesäkuuta. Päivä on myös liputuspäivä ja lipun kanssa käytetään surunauhaa.

Tänäkin vuonna Tallinnassa kyyditysten uhreja muistetaan Vapaudenaukiolle rakennetulla Kyynelten vaunu -installaatiolla. Siinä kiskoille asetettu junavaunu symboloi yhtä niistä 490 junavaunusta, joilla karkotettuja kuljetettiin Siperiaan. Vaunu on täynnä sinisiä ilmapalloja, jotka puolestaan symboloivat kyyditettyjen kyyneleitä.