Villivihanneksista voi tehdä vaikka koko menun alkukeitosta jälkiruokaan. Vuoden rohdoskasviksi valittu kuusenkerkkä on mainio mauste. Sen keruuseen tarvitset maanomistajan luvan.
Villivihannekset sopivat ihanasti kesään. Aineksia voi poimia luonnosta, vaikkapa omalta mökkipihalta. Jokamiehenoikeuden turvin saat kerätä luonnonvaraisia, rauhoittamattomia kukkia ja kasveja. Puun osia, kuten kuusenkerkkiä tai koivunlehtiä, et sen sijaan saa kerätä ilman maanomistajan lupaa.
Luonnonkasvien keräämisellä on kansanperinteessämme pitkät juuret. Tällä vuosituhannellakin hortoilusta eli villivihannesten keruusta on tullut jälleen trendikästä puuhaa.
Kaikki kasvit eivät sovi syötäväksi, joten kerää vain niitä syötäviä kasveja, jotka varmasti tunnet. Parhaimmillaan villivihannekset ovat alkukesästä, kun lehdet ovat nuoria ja tuoreita.
Alkukeitoksi sopii maistuva villi keitto. Se muistuttaa ulkonäöltään pinaattikeittoa, mutta ainakin omaan suuhuni se maistui jopa pinaattikeittoa maukkaammalta. Inspiraationsa keitto on saanut Hellaan Koskin -blogin muutama vuosi sitten julkaisemasta vuohenputkijuustokeitosta. Villiyrttejä lisäämällä tai vaihtamalla siitä saa oman versionsa.
Kuusenkerkällä graavatussa lohessa on hurmaava metsäinen tuoksu. Kuusenkerkätkin ovat parhaimmillaan alkukesästä, hennon vaaleanvihreinä. Niitä voi myös kuivata tai pakastaa.
Vuoden 2021 rohdoskasviksi valittu kuusenkerkkä sopii myös jälkiruokaa maustavaan siirappiin. Jos haluat hortoilla oikein kunnolla, tarjoile kuusenkerkkäsiirappia omatekoisen nokkosjäätelön ja kukkakeksien kera.
Villi keitto
kahdelle
tilkka oliivi- tai rypsiöljyä
3 dl silputtua vuohenputkea
1–2 dl muita villivihanneksia, esimerkiksi nokkosta ja voikukan lehtiä
5 dl kasvislientä
1 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
50 g vuohenjuustoa
ripaus mustapippuria
1. Silppua vuohenputken, nokkosen ja voikukan lehdet. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä, lisää lehdet siihen ja paista ripeästi pehmeiksi. Lisää kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi.
2. Sekoita vehnäjauhot kylmään maitoon. Lisää seos keittoon. Keitä miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi vuohenjuusto ja mustapippuri, sekoita. Soseuta halutessasi keitto sauvasekoittimella.
Kuusenkerkällä tai koivulla graavattu lohi
2–4:lle
200–250 g tuoretta kirjolohifileetä
3 tl merisuolaa
3 tl sokeria tai loraus hunajaa
1 dl kuusenkerkkiä tai 1 dl koivunlehtiä silputtuna
1. Putsaa kirjolohifile ruodoista tai osta valmiiksi putsattu kala.
2. Pese ja kuivaa kuusenkerkät (tai koivunlehdet) huolellisesti. Hienonna niitä hiukan.
3. Sekoita merisuola, sokeri ja kuusenkerkät (tai koivunlehdet). Ripottele seos kirjolohen pintaan. Kääri kala tiiviiseen pakettiin, kelmuun ja folioon.
4. Laita kala tekeytymään jääkaappiin painon alle yön yli, noin 12 tuntia.
5. Puhdista mausteseos pois kalan päältä. Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi. Tarjoile esimerkiksi varhaisperunoiden kanssa tai nauti leivän päällä.

Sitruunainen nokkosjäätelö
noin 1,5 litraa
3 dl nokkosia
1 dl hunajaa
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
5 dl kuohukermaa
yksi sitruuna
1. Ryöppää nokkoset runsaassa vedessä, valuta ja silppua. Sekoita hunaja nokkosiin.
2. Laita munat, sokeri ja vaniljasokeri kulhoon ja vatkaa vesihauteen päällä 6–8 minuuttia, kunnes seos on paksua. Ota kulho vesihauteen päältä ja jatka vatkaamista, kunnes seos jäähtyy.
3. Vaahdota kerma ja lisää muna-sokeriseokseen. Lisää nokkoshunajaseos.
4. Purista sitruunan mehu seokseen. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos vuokaan tai kulhoon. Anna jäätyä pakastimessa vähintään kuusi tuntia.

Kuusenkerkkäsiirappi
0,5 l kuusenkerkkiä
2 l vettä
2 dl sokeria
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
1. Laita kuusenkerkät yöksi likoamaan noin litraan vettä.
2. Siivilöi kerkät seuraavana päivänä, laita ne kattilaan ja lisää litra vettä. Keitä miedolla lämmöllä ilman kantta 1–2 tuntia, kunnes vettä on jäljellä noin puoli litraa. Siivilöi kerkät pois ja ota keitinvesi talteen.
3. Laita keitinvesi kattilaan, lisää sokerit. Keitä 1–2 tuntia, kunnes seos muuttuu punaruskeaksi tai tummaksi ja siirappimaiseksi. Valmista siirappia syntyy noin 1–1,5 dl. Laita siirappi puhtaaseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa. Tarjoa esimerkiksi nokkosjäätelön tai vaniljajäätelön lisukkeena.
Vinkki: Siirapin mausteena voi kuusenkerkän sijaan käyttää esimerkiksi mesiangervoa, voikukkaa tai orvokkia.
Kukkakeksit
noin 12 kpl
0,5 dl rypsiöljyä
0,5 dl hunajaa
2 munaa
1 tl vanilja- tai vanilliinisokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl keltaisia voikukan terälehtiä tai mesiangervon kukkia
1. Ota voikukan kukkaosista vihreä osa pois ja ota talteen vain keltaiset terälehdet.
2. Sekoita öljy ja hunaja kulhossa. Lisää munat ja vaniljasokeri, sekoita.
3. Lisää taikinaan jauhot, kaurahiutaleet ja voikukan (tai mesiangervon) kukinnot. Sekoita.
4. Nostele lusikalla taikina kekseiksi leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista uunissa 200 asteessa noin 10–12 minuuttia.