Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Kopli – Historiaa henkivä ja teollisuudestaan tunnettu asuinalue on kehittymässä Tallinnan kiinnostavimmaksi kaupunginosaksi

Jos Tallinnan Vanhakaupunki on jo liiankin tuttu käyntikohde, kannattaa seuraavalla reissulla tutustua Viron pääkaupungin muihin osiin, kuten viime aikoina paljon huomiota saaneeseen teollisuusperinnöstään tunnettuun Koplin asuinalueeseen.

Kopli sijaitsee Pohjois-Tallinnassa ja sinne pääsee helposti keskustasta raitiovaunuilla 1 ja 2. Voit myös kävellä Kopliin Balti Jaam -rautatieaseman kupeesta alkavaa Kopli-katua pitkin. Tämä yli 6 kilometriä pitkä katu oli aikanaan karjan kulkuväylä laidunmaille.

Koplilla on pitkä historia ja ensimmäiset maininnan alueesta ovat jo vuodelta 1365. Silloin Koplin niemi oli pääasiassa laidunmaata, ja siellä asui kalastajia. Alueella toimi myös tiiliverstas.

Vuonna 1774 Kopliin perustettiin luterilaisten baltiansaksalaisten hautausmaa. Varsinaisesti alue herasi eloon vuonna 1912, kun Venäjä julisti Tallinnan sotalaivastotukikohdakseen ja Kopliin ryhdyttiin rakentamaan mahtavaa Venäjän Baltian telakkaa. Se aloitti toimintansa vuonna 1913 ja oli yksi aikansa mahtavimmista Itämeren alueen teollisuuskomplekseista.

Telakka suljettiin vuonna 1927 ja vuodesta 2009 lähtien telakan päärakennus on toiminut Tallinnan teknillisen korkeakoulun operoimana Viron merenkulkuakatemiana. Telakan päärakennus on näyttävä jugendtyylinen liuskekivirakennus, jonka tornin kellon tasatunnein tapahtuvat lyönnit kaikuvat naapurustossa. Raitiovaunut 1 ja 2 kulkevat rakennuksen editse.

1930-luvulla Koplissa sijaitsi niin sanottu Professorien kylä, sillä telakan päärakennuksessa toimineen teknillisen korkeakoulun opettajat asuttivat silloin telakan työntekijöiden vanhoja taloja. Osoitteessa Kopli 77 on vielä jäljellä telakan insinöörien aikanaan asuttama talo ja sitä vastapäätä, osoitteessa Kopli 79, on puolestaan telakan johtajan villa. Kaluri-, Süsta- ja Ketta-katujen varressa on myös telakan työntekijöiden vanhoja asuintaloja.

1950-luvulla telakan työläisten asunnoista koostuvaa aluetta alettiin kutsua Koplin linjoiksi. 1990-luvulla paikka muuttui Tallinnan kaupungin ongelma-alueeksi, kun tyhjilleen jääneet huonokuntoiset talot keräsivät suojiinsa asunnottomia ja muita huono-osaisia. Talot rapistuivat entisestään ja moni niistä tuhoutui tulipalossa. Alueen huono maine leimasi koko Koplia pitkän aikaa.

Nyt osa vanhoista taloista on kunnostettu ja huonompikuntoiset purettu, ja alueelle on rakennettu paljon uusia asuintaloja. Lisäksi Koplin rantaan on rakennettu viihtyisä rantapromenadi.

Koplissa sijaitsee myös kumisaappaistaan tunnettu Põhjala tehdas, josta on muodostumassa samanlainen kulttuurikeskus kuin Telliskivestä. Tehtaan tiloissa on mm. leipomo, ravintoloita ja erilaisia design- ja käsityöstudioita. Lisäksi siellä järjestetään myös erilaisia tapahtumia.

Visit Tallinn -sivustolta löydät reittivinkit tutkimusmatkalle Kopliin