T24 | Suomen ja Viron verohallinnot aloittivat reaaliaikaisen tietojenvaihdon

Verohallinto on aloittanut yhdessä Viron Vero- ja tullihallituksen kanssa reaaliaikaisen tietojenvaihdon. Kyseessä on ensimmäistä kertaa maailmassa reaaliaikainen tietojenvaihto kahden maan kansallisten veroviranomaisten välillä.

Suomi ja Viro ovat vaihtaneet tietoa aikaisemminkin, mutta manuaalisesti käsiteltävien kyselyiden kautta.

Tammikuusta 2021 lähtien Suomi on saanut Virosta reaaliaikaista tietoa veroveloista. Tänä vuonna molempien maiden verohallinnot laajentavat tietoturvallisen tietojenvaihdon myös arvonlisäverotietoihin ja palkansaajien tulotietoihin. Tietoja vaihdetaan Suomessa Palveluväylän ja Virossa X-teen (X-Road) kautta.

Yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa ja lisää palveluita avataan tulevina vuosina.

– Se, että olemme saavuttaneet tämän läpimurron virolaisten kollegojemme kanssa, on tulosta pitkäaikaisesta, erinomaisesta yhteistyöstä. Olemme nyt luoneet teknisen ratkaisun tietojenvaihtoon, mutta tämän perusta on oikeastaan yhteisessä luottamuksessa. Se on mahdollistanut aivan uuden tason saavuttamisen tietojen vaihdossa ja olla kansainvälinen edelläkävijä yhdessä Viron kanssa, strategiajohtaja Arto Pirinen Verohallinnosta kertoo.

Tietojen vaihtamisen tavoitteena on myös parantaa asiakaspalvelua: esimerkiksi tulevaisuudessa Suomessa työskentelevän Viron kansalaisen ei tarvitse hakea Viron Vero- ja tullihallitukselta todistusta Virossa maksetuista palkoista Suomen Verohallintoa varten. Myös veroviranomaiset hyötyvät tästä ratkaisusta, koska se tehostaa työntekoa.

Apulaisjohtaja Rivo Reitmann Viron Vero- ja tullihallituksesta lisää, että automaattinen tietojenvaihto tehostaa yhteistyötä merkittävästi rajat ylittävien verorikkomusten tutkimisessa.

– Tällä hetkellä kyselyt Viron ja Suomen välillä muodostavat noin kolmanneksen kaikista kyselyistä molemmista maista. Reaaliaikainen tietojenvaihto tekee molempien verohallintojen työstä merkittävästi helpompaa ja nopeampaa, Reitmann sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut