T24 | Virolaiset ehtivät tänä vuonna juhannuksen viettoon ennen suomalaisia – Virossa juhannusta juhlitaan aina 23. kesäkuuta

Myös Virossa juhlitaan juhannusta, viroksi jaanipäev, kesäpäiväntasauksen tienoilla. Mutta Virossa juhannus on edelleen vanhalla paikallaan eli juhannusaattoa vietetään 23. kesäkuuta ja juhannuspäivää 24. kesäkuuta, osuivatpa ne mille viikonpäivälle tahansa. Nykyään juhannus on Virossa myös kansallinen vapaapäivä.

Tänä vuonna Suomessa juhannusaatto on vasta perjantaina 25. kesäkuuta. Syy tähän on se, että Suomessa juhannusta on vietetty vuodesta 1955 lähtien liukuvasti kesäkuun 20. päivän ja 26. päivän välisenä lauantaina. Tällä tavalla kalenterivuoteen saatiin mahdollisimman monta ehjää työviikkoa.

Juhannusaattona Virossa juhlitaan myös voitonpäivää. Silloin muistetaan Viron vapaussodan taistelua vuodelta 1919, jossa virolaiset voittivat saksalaiset. Pian sen jälkeen solmittiin Tarton rauha.

Virossa juhannuksen viettoon kuuluvat oleellisesti kokot, joita poltetaan juhannusaattona. Virolaiset valmistautuvatkin yöttömän yön juhlaan hyvissä ajoin keräämällä jätepuusta kokkoja rannoille ja pihoille. Kokko on tärkeä osa juhannusta, sillä tänäkin päivänä uskotaan tuovan huonoa onnea, jos ei juhannuksena pääse koko äärelle.

Juhannustraditioihin kuuluu myös etsiä juhannusyönä taikavoimia omaava saniaisen kukkaa, joka kukkii vain hetken ajan valoisana kesäyönä. Myös kiiltomatoja etsitään, sillä sellaisen juhannusaattona nähneelle on luvassa suuri onni.

Perinne, jota ei enää suositella noudatettavaksi on juhannuskokon yli hyppääminen, sillä se voi tuoda hyppääjälle hyvän onneen sijaan sairaalareissun.

Laulaminen ja tanssiminen kuuluvat juhannukseen, kuten niin moneen muuhunkin virolaiseen juhlapyhään.

Virossa sekä juhannusaatto että juhannuspäivä ovat liputuspäiviä, ja liput liehuvat saloissa myös niiden välisen yön.

Lue lisää virolaisista juhannusperinteistä Visit Estonia -sivustolta .

Virossa asuville suomalaisille, jotka juhlivat juhannusta molempien maiden perinteiden mukaan, onkin tänä vuonna luvassa nelipäiväinen juhannus!

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut