T24: Vuonna 2026 Tallinnasta pääsee yöjunalla Varsovaan – Tältä näyttävät uudet Rail Baltic -junat

Thea Ekholm

Jo lähes vuosikymmenen suunnitteilla ollut Rail Baltic eli Baltian rata alkaa vihdoin konkretisoitua. Vuonna 2026 pitäisi vihdoin olla mahdollista kulkea junalla Tallinnasta Latvian ja Liettua läpi Puolaan asti.

Siellä Rail Baltic yhdistyy Länsi-Euroopan raideverkkoon, jota pitkin matkaa voi jatkaa Berliiniin ja siitäkin eteenpäin.

Myös Suomi on tarkoitus yhdistää ratahankkeeseen, mutta vielä ei olla päästy yhteisymmärrykseen siitä, kulkeeko junaliikenne Suomenlahden yli tunnelissa vai jollain muulla tavalla.

Virossa uudet Rail Baltic -matkustajaterminaalit rakennetaan Tallinnan Ülemisteen sekä Pärnuun. Ülemisten terminaalin rakennustyöt käynnistyvät tämänhetkisten tietojen mukaan loppuvuodesta 2022 ja valmista pitäisi olla vuoteen 2025 mennessä.

Suomalaismatkailijalle uusi ratahanke tarjoaa kiinnostavia mahdollisuuksia. Radalla kulkevien henkilöjunien arvioidaan kulkevan noin 249 km / h eli Tallinnasta Pärnuun pääsisi 40 minuutissa, Latvian Riikaan puolessatoista tunnissa ja Puolan Varsovaan yöjuna kulkisi vajaassa seitsemässä tunnissa.

Rail Baltic -radalla kulkisin henkilöjunien lisäksi myös rahtia, ja tavarajunien maksiminopeudet olisivat noin 120 km / h.

Ratahanke on julkaissut konseptikuvia siitä, miltä rataosuudella liikennöivät junat tulevat näyttämään. Inspiraationsa nämä vaaleat ja valoisat junat ovat kuulemma saaneet Baltian maita yhdistävästä elementistä eli Itämerestä.

Normaalissa matkustajajunassa tulee olemaan kahdeksan vaunua, joista jokaisessa on noin 70 istumapaikkaa. Matkustajien käytössä on wifi-yhteys, USB-latausportit ja älynäytöt, josta voi seurata matkan etenemistä.

Junan business-luokassa on, kuten lentokoneissa, enemmän tilaa per matkustajat sekä paremmat jalkatilat. Lisäksi liikematkustajille on tarjolla erillinen kokoustila, jossa on puhelinneuvottelutilat ja kokoushuone isolla näytöllä.

Normaalin matkustajaluokan ja business-luokan välissä sijaitsee kahvila-ravintola, joka palvelee koko matkan ajan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut