Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Tallinnan ilmanlaatu on yksi Euroopan parhaimmista

Euroopan ympäristökeskuksen vastikään julkaiseman uudenlaisen eurooppalaisten kaupunkien ilmanlaatuportaalin mukaan Tallinnan ilmanlaatu on yksi Euroopan parhaista.

Portaalista voi katsoa asuinkaupunkinsa ilmanlaatua koskevia tietoja viimeisten kahden vuoden ajalta, ja verrata ilmanlaadun tilaa muihin kaupunkeihin eri puolilla Eurooppaa.

Ilmanlaatuportaalissa kaupungit asetetaan ilmanlaadun mukaiseen paremmuusjärjestykseen, ja tarkastellaan pienhiukkaspitoisuuksia (PM2,5) kahden viimeksi kuluneen kalenterivuoden ajalta.

Euroopan kolme ilmanlaadun kannalta puhtainta kaupunkia olivat vuosina 2019–2020 Ruotsin Uumaja, Suomen Tampere ja Portugalin Funchal. Tallinna sijoittui neljänneksi.

Kymmenen ilmanlaadultaan puhtaimman kaupungin joukkoon sijoittuivat Virosta myös Narva ja Tartto. Tukholma sijoittui listauksessa sijalle 9. ja Helsinki sijalle 11.

Ilmanlaatu oli puolestaan heikoin Puolan Nowy Saczissa, Italian Cremonassa ja Kroatian Slavonski Brodissa.

Tallinnan kaupunginjohtajan Mihhail Kõlvartin mukaan huolimatta siitä, että Tallinnan ilmanlaatu on yksi Euroopan puhtaimmista, kohti parempaa ilmanlaatuun on pyrittävä jatkuvasti.

– EU:n vaatimukset ovat tiukentumassa ja kunnianhimoisia tavoitteita päästöjen vähentämiseksi asetetaan koko ajan maailmanlaajuisesti. Näillä kaikilla tavoitteilla on suurempi yhteinen päämäärä: puhtaampi ympäristö ja ihmisten parempi hyvinvointi, Kõlvart totesi.

Myös Tallinnan kaupungin vuodelle 2035 tekemän ympäristö- ja kehitysstrategian tavoitteena on vähentää kaupunkielämän ja talouden ilmastovaikutuksia.

– Ei ole epäilystäkään siitä, että tulevina vuosina meidän on sopeuduttava yhä enemmän ilmastonmuutokseen ja äärimmäisiin sääilmiöihin sekä suunniteltava toimintamme niin, että mukaudumme paremmin niiden aiheuttamiin muutoksiin ja riskeihin, Kõlvart lisää.

Euroopan ympäristökeskuksen portaalissa on mukana 323 kaupunkia, joista 127 ilmanlaatu luokitellaan hyväksi.