Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Loviisan vanhakaupunki säästyi niin tulipalossa kuin rakennusbuumissakin – Laivasilta on usein täynnä väkeä, mutta rauhaakin on tarjolla

Loviisa on säilyttänyt omaleimaisuutensa ja tunnelmansa.

Loviisan vanhaakaupunkia ei ole asfaltoitu, vaan kenkien alla narskuu hiekka. Puutalot ja hyvin hoidetut kukkeat puutarhat vievät aikamatkalle menneeseen maailmaan.

Loviisassa roihusi tulipalo vuonna 1855, mutta vanhakaupunki säilyi niin liekeiltä kuin myöhemmältä betonirakennusbuumiltakin. Vain yksi puutalo ehdittiin purkaa.

Kaupungin kuuluisin uimaranta on Plagen, joka on ollut suosittu pulahduspaikka jo vuosikymmeniä. Viehkeät rantakopit värittävät hiekkaista maisemaa. Uimisen lomassa täytyy ehdottomasti maistaa rantakioskin kuuluisia vohveleita.

Kaupungin olohuoneeksikin kutsuttu Laivasilta pullistelee matkailijoita kesäkaudella mutta on myös paikallisten suosiossa. Ravintoloiden lisäksi siellä on merenkulkumuseo, puoteja sekä taidenäyttelyitä. Asukkaita Loviisassa oli viime vuoden lopussa noin 14 700.

Vanha kivitalo on villiviinin peitossa. Pihalla kuopsuttaa Sinikka Ketonen.

Suunnittelin jotakin ihan pienimuotoista, mutta tulikin suurta!

Leena Huttunen

Ketonen vaalii Muistojen kivipuutarha -nimistä puutarhaansa, joka on avoinna yleisölle sopimuksen mukaan sekä Loviisan Avoimet puutarhat -tapahtuman aikana. Pihapiirissä on pieni vintage-henkinen kirpputori, ja Ketoselta voi ostaa myös erilaisia taimia mukaan.

Pihan kruunu on uhkea hevoskastanja, joka siirrettiin nykyiselle paikalleen nelimetrisenä vuonna 2011.

Puutarha elää vuodenaikojen mukaan. Keväisin se on hillitty, itämaistyyppinen kivipuutarha, mutta kesän koittaessa siitä sukeutuu värikäs keidas. Ruusut ja pionit luovat tuoksujen sinfonian. Mustaseljasta sinfonia sen sijaan on kaukana.

– Sulkamustaseljan kukat tuoksuvat hyvälle mutta lehdet pahalle. Todistin kummallista tapahtumaa, kun pihassa siili mutusteli lehtiä ja hieroi niitä sitten poskiinsa. Tätähän on käytetty rohdoskasvina, joten ehkä siili yritti karkoittaa syöpäläisiä, Ketonen miettii.

Päivittäin puutarhassa ruokailee useita siilejä. Ketonen on tehnyt niille kannellisen laatikon, jossa ne saavat olla rauhassa varastelevilta linnuilta. Myös perheen koira on opetettu tavoille: siilin ruokiin ei kosketa.

Ketonen vinkkaa suosikkipaikkojaan Loviisassa.

– En ole kuppiloissa kävijä. Kotipihassahan on kaikki, hän nauraa.

– Mutta joskus on mukava ottaa eväät mukaan ja lähteä kävelylle harjulle. Viime vuonna valmistuivat uudet kävelyportaat, jotka alkavat ihan keskustasta. Ilman portaita parin kilometrin matkan voi aloittaa suoraan Loviisan kirkolta ja kävellä metsässä harjulle. Reitti päättyy Plagenin rantaan, hän kertoo.

Harjun laella sijaitsee Kukkukiven näkötorni, jota on tituleerattu koko Suomen kauneimmaksi.

Vuonna 1906 valmistunut valurautainen kaunistus kohoaa 50 metriä merenpinnan yläpuolelle. Nykyään sieltä on entistä paremmat näköalat, koska maisemaa rumentavaa aluskasvillisuutta on raivattu.

Toinen Ketosen mielipaikka on rantaan tehty piknikalue.

– Siellä pulppuaa luonnonlähde ja lähiympäristöstä on tuotu kivipaasia, joissa voi istuskella. Pisin on niin pitkä, että se käy pöydästä. Ja toki uimarannat ovat aina ihania.

Kivuliaasta nimestään huolimatta Tuhannen tuskan kahvila on kodikas. Nimi juontaa kieltolain ajalta. Paikkaa kutsuttiin silmää vinkaten myös teehuoneeksi, koska sieltä sai niin sanottua kovaa teetä.

Kahvilan omistaja Leena Huttunen on emännöinyt paikkaa jo 12 vuotta.

– Aluksi mietin, mitä teen nimen kanssa. Vaikka se kalskahti kolkolta, päätin kuitenkin, että pidän nimen. Onhan se osa kaupungin historiaa.

1990-luvun lamassa tuusulalaiset Leena ja hänen miehensä Taisto menettivät kiinteistökonkurssissa kaiken. Heistä tuli yhtäkkiä kodittomia ja työttömiä. Markoissa velkaa rysähti 26 miljoonaa. Velkasaneeraukseen päästyään he aloittivat kaiken alusta.

Loviisasta löytyi puinen talonröttelö, jota he sinnikkkäästi remontoivat vuosia. Leena Huttusella oli mielessä perustaa myös pieni kahvila.

– Suunnittelin jotakin ihan pienimuotoista, mutta tulikin suurta!

Talon vanhimmat osat ovat 1700-luvulta. Taloa on remontoitu sen historiaa unohtamatta.

– Alkuperäinen vaaleanpunainen maalin sävykin löytyi lukemattomien maalikerrosten alta.

Kahvila on auki alkukesästä syksyyn, ja kevät on omistettu remonteille.

Tuhannen tuskan kahvilan erikoisuus ei suinkaan ole munkki vaan suolainen sunkki, joka sisältää kananmunaa ja kasviksia.

– Se on kyllä niin tuhti, että heti sen jälkeen en suosittele kiipeämään 75:tä porrasta harjulle, Huttunen muistuttaa.

Loviisa on hyvässä nosteessa, ja sinne on muuttanut paljon luovan alan ihmisiä.

– Loviisan hyviä puolia on myös se, että kaupungin ilmapiiri on avoin ja ystävällinen. Täällä on myös metsät, meri, viehättävä vanhakaupunki ja kodikas tori, Huttunen listaa.

Kaupungin myötätuulta lisäävät tulevat asuntomessut vuonna 2023, vaikka uusi asuinalue herättääkin ristiriitaisia tunteita loviisalaisissa. Mitään ihan tavanomaista ei ole luvassa, vaan paikalle nousee myös kelluvia taloja. Uusi asuntoalue saa nimekseen komeasti Kuningattarenranta.