T24 | Tässä vinkit onnistuneeseen matkaan koiran kanssa Tallinnaan

Mikä sen hauskempaa, kuin pieni matkailu Suomenlahden yli parhaan ystävän kanssa. Reipas laivamatka, uuden maan ja kaupungin tuoksut virkistävät myös nelijalkaista kaveria. Koiran kanssa matkaaminen on vaivatonta, mutta vaatii huolellista suunnittelua; siten matkasta saakin tulla todellinen seikkailu!

Passi

Sinikantinen lemmikkieläinpassi on pakollinen kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa. Passiin merkitään myös Virosta lähtiessä pakollinen tablettimuotoinen heisimatohäätöleima (Ekinokokkoosi). On syytä huolehtia loishäädön ottamisesta ajoissa ennen kotimatkaa.

Satamissa on satunnaisen säännöllisesti tarkastuksia ja mikäli tarvittavat asiakirjat ja leimat eivät ole kunnossa ja viranomaiset käännyttävät eläimen takaisin, vastaa asiakas itse syntyvistä kustannuksista. Tabletin ja leiman hinta on koiran painosta ja eläinlääkäristä riippuen Virossa 3–20 euroa. Tabletti on saatava leimoineen passiin merkityksi 24 tuntia ennen maasta poistumista, mutta ei enempää kuin viisi vuorokautta (120 tuntia) ennen poistumista. Osa Tallinnan eläinlääkäreistä puhuu myös suomea ja ajanvaraus kannattaa tehdä ajoissa.

Jos koira matkustaa säännöllisesti, kannattaa lemmikki suojata niin sanotun 28-päivän säännöllä. Tällöin loishäätö tehdään kaksi kertaa tietyin väliajoin ennen lähtöä ja toistetaan joka 28. päivä.

Ruokaviraston sivuilla on selkeät ohjeet loishäädöstä. Kissoille ei häätöä tarvita, sillä niiden ei katsota voivan kantaa tätä loistautia.

Rokotukset ja stressi

Koiran pakolliset rokotukset, tavat ja mahdolliset rajoitteet matkustettaessa on myös otettava huomioon. Rokotuksista yksi tärkeimmistä on raivotautirokotus, jonka on oltava voimassa koko matkan ajan. Jos koiraystävä on kova stressaamaan uusia tilanteita ja ihmishälyä tai se ei pysty rentoutumaan vaikkapa yksin ollessa, on syytä miettiä, kannattaako sitä ottaa mukaan matkalle.

Erityisesti silloin, kun koira jätetään yksin autoon, laivayhtiön koirakenneliin tai haluat jättää sen hetkeksi yksin vaikkapa hyttiin, on syytä testata, kestääkö koira vastaavia tilanteita. Onneksi laivamatkustamista voi harjoitella! Jos taas tunnet koiran kuin omat taskusi, ja olette jo kokeneet asioita yhdessä, ei stressaantumisesta tai yksin olemisesta ole syytä huolestua.

Huomioitavaa on, että Virossa lain mukaan koirilta voidaan vaatia kuonokoppaa julkisissa tiloissa.

Satamassa ja laivalla

Helsinki-Tallinna-reittiä kulkevien laivayhtiöiden laivojen suhtautumisessa koiriin ja muihin lemmikkeihin on suuria eroja. Niinpä kannattaa selvittää etukäteen millaisin ehdoin laivat sallivat koiran mukaan ottamisen ja kuinka varaustilanteessa tulee toimia.

Koiran matkustaminen laivalla tapahtuu yleisissä tiloissa, varaamalla hytin tai lemmikkipaikan erityisestä lemmikkiosastosta. Hyteissä saattaa olla lemmikkirajoitus (3 lemmikkiä / hytti), joten kysy varaushetkellä asiasta. Moni pieni koira matkaa helposti sylissä tai kevyessä kantokassissa. Isommat koirat matkaavat yleensä hyteissä tai lemmikkiosastolla riippuen laivayhtiöstä. Huomioitavaa on se, että rahtia kuljettavilla aluksilla, jotka ottavat kyytiin myös automatkustajia, ei välttämättä ole erillisiä lemmikkihyttejä.

Kaikki lemmikit on kuitenkin ilmoitettava laivayhtiölle matkan oston yhteydessä, matkustivat ne sitten missä tahansa. Riippuu laivayhtiöstä, otetaanko matkasta maksua ja millaisin ehdoin koiran kanssa voi matkustaa. Koiria ei missään laivayhtiössä sallita päivä- tai muilla risteilyillä.

Laivaan meno koiran kanssa voi tapahtua kahdella tapaa: joko koira tulee ihmisen mukana läpi lipuntarkastuksen tai ajaa tämän mukana autossa laivaan. Matkustajaterminaalin lipuntarkastuksessa kannattaa virkailijaa pyytää avaamaan ovi koiralle, jolloin on samalla hyvä mahdollisuus päästä ohi pitkienkin jonojen. Tässä vaiheessa kannattaa olla valmiina vilauttamaan myös koiran omaa lippua.

Jos matkustat Tallinnaan omalla autolla talviaikaan (loka-huhtikuu), on mahdollista, että koiran voi jättää autoon lyhyen matkan ajaksi. Ota huomioon, että laivamatkan ajan laivan autokansi on kiinni ja koiran luokse ei siis tänä aikana pääse lainkaan. Kokeneet koiramatkaajat osaavat hienosti nukkua tai rentoutua koko matkan ajan, mutta jollet tiedä, miten koirasi voi autokannen meluisassa ja oudossa tilassa käyttäytyä, ota se mukaasi matkan ajaksi.

Laivan henkilökunta saattaa myös autokannen liian kuumuuden tai kylmyyden takia kieltää koirien jättämisen autoon.

Laivalla koirien tulee olla aina talutushihnassa ollessaan hytin ulkopuolella, ja niitä saa ulkoiluttaa ainoastaan ulkokannella. Pissattaminen laivassa on vaivatonta. Voit halutessasi kysyä jo laivaan mennessä, missä on koirien ulkoilutusalue. Yleensä se sijaitsee yläkannella, hieman syrjässä asiakaspalvelualueista.

Huomioitavaa on, että opas-, kuulo- ja avustajakoirat sallitaan kaikissa laivayhtiöissä ja kaikissa laivojen tiloissa. Ne tulee muiden koirien lailla, ilmoittaa matkustajiksi varauksen yhteydessä. Lisäksi koiralla tulee olla päällään asianmukaisin merkinnöin varustettu liivi tai valjaat.

Koiran kanssa hotellissa

Jos varaat hotellin laivamatkan yhteydessä, varmista, että koirat ovat sallittuja. Yleensä koirista veloitetaan ylimääräinen maksu ja se suoritetaan suoraan hotelliin. On harvinaisempaa, että hotelliin ei saa viedä lainkaan koiria.

Jos varaat matkan ja hotellin itse, on erilaisissa varausjärjestelmissä yleensä mahdollista etsiä nimenomaan koiraystävällisiä majoituspaikkoja. Esimerkiksi Visit Estonia -sivustolta voi hakea tassu-symbolilla merkittyjä majoituspaikkoja, jotka sallivat lemmikit.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut