Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Tallinnassa voi huoletta juoda kraanavettä – Kaupungin juomaveden laatu on erinomainen

Säännöllisin väliajoin Facebookissa ja internetin keskustelupalstoilla nousee esiin kysymys, voiko Tallinnassa juoda vesijohtovettä turvallisin mielin.

Tallinnan vesilaitos tutkii juomaveden laatua säännöllisesti ottamalla näytteitä eri puolilta kaupunkia. Virallisia näytteenottopaikkoja on eri puolilla Tallinnaa 120 kappaletta, ja niistä otetaan vettä säännöllisesti kahdesti kuukaudessa.

Tallinnan juomaveden laatu on pysynyt viime vuosina vakaana ja esimerkiksi vuonna 2020 otetuista vesinäytteistä 99,71 prosenttia oli vaatimusten mukaisia. Niinpä voi sanoa, että Viron pääkaupungin juomaveden laatu on verrattavissa vesijohtoveden laatuun missä tahansa Länsi-Euroopan maassa.

Vesilaitoksen tekemän tutkimuksen mukaan myös Tallinnan asukkaiden luottamus vesijohtoveden laatuun on viime aikoina kasvanut. Vuonna 2020 jo 91 prosenttia kaupungin asukkaista juo kraanavettä, kun vielä vuonna 2011 vain 48 prosenttia tallinnalaisista joi kraanavettä. Vesijohtovettä on myös yhä useammin tarjolla ravintoloissa.

Suomalaiseen kraanaveteen tottuneet saattavat havaita Tallinnan vesijohtovedessä pienen sivumaun. Se johtuu veden kovuudesta eli korkeammasta kalkkipitoisuudesta. Se ei ole kuitenkaan mitenkään vaarallista tai estä veden juomista.

Joissain tapauksissa veden laatuun ja makuun voivat vaikuttaa Tallinnan vanhojen talojen huonokuntoiset kiinteistöjen sisäiset vesijohdot. Niistä voi irrota veteen rautaa ja sameutta aiheuttavia ainesosia, mutta ne eivät kuitenkaan tee vedestä juomakelvotonta. Siitä huolehtii Tallinnassa vesijohtoveteen lisättävä pieni määrä klooria, joka tuhoaa bakteereita, mutta ei ole haitallista ihmisille.

Vesijohtoveden laatututkimuksiin voi tutustua Tallinna vesilaitoksen vironkielisillä verkkosivuilla.