T24 | Minkälaista on koirakulttuuri Virossa? – Näillä vinkeillä loma nelijalkaisen ystävän kanssa sujuu vaivattomasti

Nina Patanen

Kannattaa muistaa, että moni virolainen pelkää edelleen koiria johtuen luultavasti maan vahtikoiraperinteestä. Siksipä ihmisten asenteet voivat vaihdella ja koiriin ei suhtauduta niin avoimen ihastuneesti kuin Suomessa.

Myös koirien tavatessa kadulla voi suhtautuminen olla pidättyvämpää omistajan, ei koiran osalta. Jos näyttää siltä, että koirilla synkkaa, voi hyvin tehdä aloitteen ja kysyä, saavatko koirat hiukan tutustua keskenään.

Ei kannata pelätä kielimuuria ja riittää, kun osaa vaikkapa viron- ja venäjänkieliset koiraa merkitsevät perussanat koer ja sabaka, sillä pääsee jo pitkälle! Koirat ovat monesti yhdistävä tekijä. Eikä pidättyvyys merkitse, että koirista ei pidetä. Se nyt on vaan maan tapa.

Yleistä

Koira on Virossa pidettävä kytkettynä kaupungeissa (paitsi koirapuistoissa). Kaikki eivät kuitenkaan pidä koiraa kiinni: kaupunkialueella on kyseessä yleensä pienikokoinen koira, joka ei ole kiinnostunut muista koirista ja pysyy usein lähellä omistajaansa. Vahva suositus kuitenkin on, että vieraassa paikassa koira on aina kytkettynä.

Kakkaa!

Vaikka koiran kakkojen siivoaminen on yhtä pakollista ja toivottavaa Virossa kuin Suomessakin, on ulosteiden korjaaminen yhä sattumanvaraista. Jotkut korjaavat ne pois, jotkut eivät. Aivan kuten Suomessakin. Niinpä koiran jätöksiä on kaupunkialueellakin varsin taajaan. Joissain puistoissa saattaa löytyä kaupungin tarjoamia ilmaisia kakkapusseja.

Lasinsirut

Kannattaa seurata myös sitä, missä koira kulkee. Virossa on vielä valitettavan usein, jopa lasten leikkipaikoissa ja hiljaisissakin puistoissa, runsaasti lasinsiruja. Ilta- ja yömyöhällä juomiaan nauttivat ihmiset särkevät pullojaan mitä kummallisissa paikoissa. Erityisesti jättömailla, vielä rakentamattomilla alueilla ja rannoilla on paljon lasia, joka ei tietenkään heinikosta tai hiekasta näy, mutta tuntuu tassun alle joutuessaan sitäkin ikävämmältä, jopa vaaralliselta.

Koirapuistot

Tallinnan alueella on 21 koirapuistoa. Kuten Suomessakin, ne on joskus jaoteltu pienille ja isoille koirille erikseen. Puistot ovat usein paremmin varusteltuja kuin Suomessa. Niistä löytyy kaikenlaista aktiivirataa ja agilityn harjoitteluun sopivaa rekvisiittaa.

Julkinen liikenne

Tallinnan julkisessa liikenteessä (bussi, juna, raitiovaunu) koiran kanssa kulkeminen on helppoa, kunhan muistaa muutaman asian. Ensinnäkin mukana kannattaa pitää aina koiran kuonokoppaa. Erityisesti jos kyseessä on iso koira. Julkisessa liikenteessä ohjataan jo liikennevälineen oven kylkeen liimatussa ohjetarrassa pitämään koiralla päässä kuonokoppaa matkustaessa.

Käytännössä pienillä ja keskikokoisilla koirilla ei tätä välttämättä ole julkisessa liikenteessä, eikä sitä ole kukaan vaatinutkaan. Periaatteessa kuski voi kuitenkin vaatia poistumaan liikennevälineestä, jos kuonokoppaa ei ole. Pienillä koirilla kantokassi tai syli yleensä riittävät.

Junassa koiran kanssa matkustaminen ei maksa mitään. Kuonokoppa tai kassi/häkki on taas periaatteessa pakollinen, mutta edelleenkään tätä ohjeistusta ei aina noudateta. Täten koiran kanssa voi vain marssia junaan ja aloittaa matkanteko.

Taksit hyväksyvät yleisesti koiran, mutta ehtona saattaa olla, että koira ei saa repiä tai rikkoa mitään tai että sen pitää pysyä lattialla. On tietenkin aivan kuskista kiinni, miten paljon hän hyväksyy esimerkiksi koiran mukana kulkeutunutta kuraa, karvoja tai allergisoivia aineita. Käytännössä siis kannattaa vain rohkeasti kysyä, pääseekö taksimatkalle myös koira mukaan. Ellei, se on sitten taksin vaihto; ja taksejahan Tallinnassa riittää!

Vahtikoirat

Virossa omakotitaloalueella on edelleen yleistä, että pihapiiriä ja perhettä vahtii iso koira, joka on yöt ja päivät vapaana pihapiirissä. Ulkoillessa kannattaa kävelytiellä muistaa, että piha-aidan tai veräjän takaa saattaa yhtäkkiä kuulua ryskettä ja ryminää sekä sydämen pysäyttävää haukuntaa ja murinaa. Ainakin oma koirani alkoi varoa ja lopuksi myös pelätä kaikkia portteja, joiden takana hyvin todennäköisesti piileksii väkivahva ja armoton vahtikoira.

Ketjukoirat taas ovat saaneet uhrata elämänsä kotien tai teollisuusalueiden vartioimiseen ankeissa olosuhteissa. Ne ovat käytännössä aina kiinni lyhyessä ketjussa ja niiden aktivoimiseen lajityypillisin ehdoin tuskin kiinnitetään huomiota. Näitä koiria saattaa nähdä ja kuulla vielä kaupungin alueilla, joissa isomman työmaa-alueen vartiointia hoitaa kookas ja paatunut, kovaääninen vahti.

Laki velvoittaa Virossa ovenpieleen kiinnitettävän jonkinlaisen kyltin, jos talon pihapiirissä on koira. Tämä on merkki ulkopuolisille koiran olemassaolosta. Kylttejä on moneen lähtöön. Vaikka koira itsessään ei olisi vihainen, on kyltin oltava ovenpielessä, jos koira sattuu talosta löytymään.

Kahvitellen koiran kanssa

Virossa on helppoa kahvitella koiran kanssa. Kahviloiden ja ravintoloiden oviin on usein lätkäisty rohkaiseva tervetulotoivotus hyvin käyttäytyville koirille (sama voisi olla kyllä ihmisillekin!). Kylttejä on monenmoisia. Jos kylttiä ei näy, se ei välttämättä vielä tarkoita, että koiran kanssa sisällä oleminen on kiellettyä. Kannattaa vain kysyä; usein sisälle pääsee muitta mutkitta ja vettäkin tuodaan koiralle ihan vapaaehtoisesti. Hyvä esimerkki ovat Reval-kahvilat, joissa koirat ovat sallittuja. Niihin voi poiketa nauttimaan vaikkapa artesaanijäätelöä nelijalkaisen kaverin kanssa.

Monissa kahviloissa työskentelee hyvin koiramyönteisiä ihmisiä. Ei ole harvinaista, että koiraa rapsutellaan, sille leperrellään ja sille myös tuodaan vettä. Myös herkkuja tuodaan - pyytämättä. Se siitä Viron huhutun huonosta palvelukulttuurista. Koirilla ainakaan ei aina ole valittamista.

Uimarannat

Yleisillä uimarannoilla ei periaatteessa saa uittaa koiraa, mutta käytäntö on osoittautunut toiseksi. Koirat ilakoivat ihmisten seassa ongelmitta ja kaikilla on hauskaa. Turhan ryppyotsaista touhua ei siis Virossa koiran uittaminen ole! Jos haluaa varmistaa uimiskokemuksen nautittavuuden, kannattaa tietenkin pysyä vähän syrjässä rannan suurimmasta ihmisruuhkasta rannalla tai katsoa, mitä muut tekevät ja tehdä sama perässä.

Tallinnan kaupungin nettisivuilta löytyy ajankohtaista tietoa paikoista, joissa voi hyvillä mielin käydä uittamassa koiraa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut