T24 | Entisöity Padisen luostari on mainio päiväretkikohde – Sijaitsee vain tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta

Läntisellä Harjumalla, vajaan tunnin automatkan päässä Tallinnasta, sijaitsee 1300-luvulla perustettu Padisen luostari. Tämä Euroopankin mittakaavassa ainutlaatuinen luostari sai uuden elämän, kun se entisöitin täysin EU:n aluekehitysrahaston tuella. Remontoitu luostari ja uusi vierailukeskus avautuivat keväällä 2020.

Luostari on mainio päiväretkikohde, jos olet Tallinnassa käymässä omalla autolla. Se osuu myös kätevästi ajomatkan varrelle, jos olet menossa Haapsalun suuntaan.

Padisen luostari on ainoa Pohjois-Euroopassa säilynyt sisterssiläisluostari, jonka keskiaikaisesta sisustuksesta ovat säilyneet Viron vanhin, 1300-luvulta peräisin oleva kirkonkello (esillä Harju-Ristin kirkossa) ja harvinainen Golgatan ryhmä -veistos, joka on esillä Nigulisten kirkossa Tallinnassa.

Hyvän akustiikkansa ansioista Padisen luostari on myös arvostettu konserttipaikka. Luostarissa järjestettävistä konserteista löytyy lisätietoa sen Facebook-sivulta.

Vanhassa luostarin tallirakennuksessa toimii nykyään myös Padise Kastell -kesäkahvila, joka tarjoilee muun muassa brunssia viikonloppuisin ja järjestää monenlaisia tapahtumia. Talviaikaan se toimii tilausravintolana.

Luostarin naapurissa puolestaan sijaitsee 1700-luvun lopulla rakennettu Padisen kartano, joka tarjoaa tänä päivänä luksusluokan majoitusta ja ravintolapalveluita. Kartanon omistaa edelleen von Rammien suku, jolle Kustaa II Adolf aikanaan lahjoitti luostarin ja sitä ympäröivät maat. Sama suku omisti aikanaan Virossa myös Vihterpalun kartanon ja Keila-Joan linnan.

Maailmansotien seurauksen von Rammien suku joutui lähtemään pois Virosta, mutta vuonna 1998 Olaf Thomas von Ramm ja Claes Marten von Ramm ostivat kouluna ja kolhoosina toimineen päärakennuksen takaisin suvulle. Hotelli ja ravintola ovat toimineet kartanossa vuodesta 2009 lähtien.

Padisen luostarin vierailukeskus on avoinna syyskuuhun saakka tiistaista sunnuntaihin klo 10–18.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut