Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Monet Tallinnan museoiden huippunäyttelyistä ovat avoinna vielä syksylläkin – Nyt kannatta lähteä kaupunkiin museokierrokselle

Keväisten koronarajoitusten takia monet Tallinnan museoista jatkoivat käynnissä olleiden näyttelyidensä esilläoloaikaa kesän yli ja jopa pitkälle syksyyn.

Tallinna24 listasi Tallinnan museoiden kiinnostavimmat näyttelyt, jotka ovat avoinna vielä syksylläkin.

Fotografiska Tallinn

Valokuvataiteenmuseo Fotografiskassa on käynnissä tunnetun saksalaisen valokuvaajan Ellen von Unwerthin näyttely Omistautuminen – 30 vuotta naisia kuvaamassa. Von Unwerthin linssin edessä on hänen uransa aikana poseerannut moni tähti ja julkkis, kuten vaikkapa Madonna. Kuvia on julkaistu lukemattomien lehtien kansissa ja niistä on koottu myös yhdeksän valokuvakirjaa. Elokuvaohjaajan lailla von Unwerth luo kuviinsa rinnakkaismaailman, jossa kaikki on mahdollista. Näyttely on avoinna 29.8.2021 saakka.

Mikkelin museo

Kadriorgin puistossa sijaitseva Mikkelin museo esittelee espanjalaisen taiteilijan Ignacio Zuloagan (1870–1945) taidetta. Zuloagalla on erityinen paikka Espanjan taiteessa, sillä hänen taiteensa heijastaa maan 1900-luvun alun kipeää identiteetinetsintää sekä käänteentekeviä poliittisia ja yhteiskunnallisia tapahtumia. Baskimaalaisesta taiteilijadynastiasta lähtöisin ollut Zuloaga opiskeli taidetta Pariisin vapaissa akatemioissa, mutta tärkeimpinä esikuvinaan hän piti vanhoja espanjalaisia mestareita, joiden perinnön vaikutus tuntuu useissa hänen teoksissaan. Näyttely on avoinna 5.9.2021 saakka.

Kadriorgin taidemuseo

Kadriorgin taidemuseon upea näyttely Memlingistä Rubensiin - Flanderin kultakausi esittelee runsaan valikoiman teoksia The Phoebus Foundationin 1400–1600-luvun flaamilaisen taiteen kokoelmasta, ja tuo katsojan eteen läpileikkauksen kyseisen aikakauden belgialaisen taidekulttuurin monitahoisuudesta. Esillä on aikakauden hengellistä ja valtaeliittiä samoin kuin hovinarri Elisabet sekä taidehistorian arvokkaita suurteoksia huippunimiltä kuten Hans Memling, Catharina van Hemessen, Frans Floris, Peter Paul Rubens ja Anthony van Dyck. Näyttely on avoinna 31.10.2021 saakka.

Taidemuseo Kumu

Taidemuseo Kumussa on avautunut uusi perusnäyttely Identiteettimaisemat, joka esittelee Viron taidetta vuosilta 1700–1945. Näyttely keskittyy esittelemään Viron vanhempaa taidetta maan monikansallisesta historiasta käsin. Tarkastelussa ovat baltiansaksalaisen ja virolaisen visuaalisen kulttuurin yhteenpunoutuminen, taiteen rooli Viron nuoressa kansallisvaltiossa, unelmat modernista elämästä, naistaitelijoiden ääni, 1930-luvun autoritaarisen aikakauden ja toisen maailmansodan ajan taide sekä virolaisten identiteettimaisemien syntytarina.

Lisäksi museossa on avoinna Rave-kulttuuria esittelevä Valvotaan koko yö - Rave-kulttuuri lähietäisyydeltä -näyttely, joka on avoinna 17.10.2021 saakka.

Tallinnan kaupunginmuseo

Uusi Säädytön Tallinna -näyttely kertoo kaupunkilaisten säädyttömästä elämästä, seksuaalisista tabuista sekä prostituutiosta, erotiikasta ja pornografiasta Tallinnan historiassa. Kaupungin säädytöntä elämää ja siihen liittyviä ilmiöitä ja tapoja tarkastellaan eri näkökulmista 1400-luvulta alkaen toiseen maailmansotaan saakka. Alle 16-vuotiaat saavat tulla näyttelyyn vain aikuisen seurassa. Näyttely on avoinna 2.4.2023 saakka.

Kiek in de Kök -linnoitusmuseo

Linnoitusmuseon uusi näyttely esittelee Tallinnan urbaaneja eläimiä eri vuosisadoilta. Urbaani eläin – Lehmä, lutikka ja lohikäärme Tallinnan historiassa -näyttely vie meidät keskiaikaisen kaupungin kaduille, jossa voi nähdä kotieläinten elämänkaaren karsinasta juhlapöydän tarjoiluvadille. Tornin kellarissa puolestaan esitellään villien ja kesyttämättömien eläinten maailmaa. Näyttely kertoo siitä, miten kaupungin ja eläinten suhde on kehittynyt, kuinka eläimiä on pidetty, mihin niitä on käytetty ja kuka niitä on syönyt. Näyttely on avoinna vuoden 2022 loppuun saakka.

Viron taideteollisuus- ja muotoilumuseo

Joulukuussa 2020 Viron taideteollisuus- ja muotoilumuseossa avautui uusi pysyväisnäyttely, joka esittelee virolaista muotoilua. Kyseessä on tähän mennessä suurin virolaisen muotoilun pysyväisnäyttely, jossa on esillä lähes 500 esinettä yli 200 eri suunnittelijalta tai yritykseltä. Näyttely kattaa ajanjakson 1900-luvun alusta nykypäivään ja se esittelee esineitä alkaen Lorupin ja Lutherin tehtaiden tuotannosta tämän päivän Red Dot -palkinnon saajiin ja aina Mare Kelpmanin tekstiileihin saakka.

Lisäksi museossa on esillä virolaisen lasitaiteilija Ivo Lillin (1953–2019) teoksia esittelevä näyttely, joka on avoinna 26.9.2021 saakka.

Viron historiallinen museo

Tallinnan Vanhassakaupungissa, Suurkillan talossa sijaitseva Viron historiallinen museo esittelee vapaamuurareiden historiaa. Vapaat muurarit – 250 vuotta vapaamuurariaatetta Virossa -näyttely kertoo yhden maailman vanhimman ja suurimman maallisen järjestön historiasta sekä sen jäsenten roolista Viron kulttuurihistoriassa. Esillä on museon kokoelmiin kuuluvia harvinaisia noin 200 vuotta vanhoja esineitä, kuten vanhoja opetusvälineitä, pöytäkirjoja, leimoja, sinettejä ja esiliinoja. Suuri osa näyttelyesineistä ei ole aiemmin ollut esillä. Näyttely on avoinna 31.10.2021 saakka.

Maarjamäen linna

Viron historiallisen museon toinen toimipiste Maarjamäen linnassa, Piritan rantatien varressa, esittelee koiran ja ihmisen tarinan. Luolasta kainaloon -näyttely kertoo koirasta, ihmisestä ja historiasta molempien osapuolten silmin. Sata vuotta sitten lemmikiksi päässeeseen nelijalkaiseen ystävään on suhtauduttu eri aikoina eri tavoin. Onko sittenkin niin, että ihminen on koiran kaksijalkainen ystävä, jota eläin on vuosisatojen ajan yrittänyt kesyttää ja kouluttaa? Näyttely on avoinna 27.2.2022 saakka.

Tänä syksynä Tallinna saa myös yhden uuden museon, kun uusi Kalamajan museo avaa ovensa syyskuussa 2021.