T24: Valasten luontopolku on yksi Viron uusimmista luontokohteista

Valasten luontopolun alusta avautuu hieno näköala merelle. Thea Ekholm

Thea Ekholm

Yksi Viron uusimpia luontokohteita on vuonna 2019 valmistunut Valasten vaellus- ja luontopolku Itä-Virumaan maakunnassa. Se kulkee Ontikan luonnonsuojelualueen läpi ja on pituudeltaan puolitoista kilometriä.

Luontopolku ei kuitenkaan sovellu huonojalkaisille tai liikuntaesteisille, sillä sekä polun alku- että loppupäässä ovat jyrkät portaat. Ne myötäilevät Viron korkeinta rantatörmää, joka on korkeimmillaan 55 metriä korkea.

Jyrkät portaat polun alku- ja loppupäässä eivät sovi huonojalkaisille. Thea Ekholm

Kävelylle kannattaa muutenkin varustautua hyvillä kengillä, sillä ranta, jota pitkin polku osan matkaa kulkee, on kivikkoinen ja sinne on kaatunut puunrunkoja.

Kivikkoiselle rannalle kävijät ovat koonneet mielikuvituksellisia kivikekoja. Thea Ekholm

Polun alkupäässä sijaitsee myös Valasten vesiputous, joka on Viron korkein vesiputous. Parhaimmillaan se on keväällä, kun lumien sulamisvedet saavat putouksen ryöppyämään tai talvella, kun putouksen vesi jäätyy mahtaviksi jääpuikoiksi.

Valasten vesiputouksen taustalla näkyvät vuosituhansien aikaan saamat maakerrostumat. Thea Ekholm

Luonto korkean rantatörmän ja alhaalla odottavan merenrannan välillä on ainutlaatuinen ja suojeltu. Tämä klinttimetsä on Pohjoismaissa ainutlaatuinen luontotyyppi, ja yksi vanhimmista metsätyypeistä Virossa. Varsinkin kesäaikaan klinttimetsän tunnelma on kuin viidakossa, siitä pitävät huolen runsas kasvillisuus, vanhat puut ja monet hyönteiset.

Valasten luontopolun varressa on 22 infotaulua, jotka kertovat alueen luonnosta ja erikoisista kasveista ja eläimistä. Puolentoista kilomerin mittaisesta polusta noin 700 metriä kulkee pitkospuita pitkin klinttimetsässä ja osa pitkin merenrantaa.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut