Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

T24 | Syksystä alkaen Virossakin voi kierrättää myös viini- ja viinapullot

Syksyllä tapahtuvan pakkauslain muutoksen jälkeen Virossakin voidaan kierrättää lasiset viini- ja viina- sekä siirappipullot, kun ne on mahdollista tuoda panttijärjestelmän piiriin. Asiasta kertoi Viron yleisradio.

Uuteen panttijärjestelmään liittyminen on kuitenkin yrityksille vapaaehtoista.

Tähän saakka Virossa lasiset viini- ja viinapullot ovat olleet panttijärjestelmän ulkopuolella, eikä niitä ole hyväksytty kauppojen palautusautomaatteihin. Syksystä lähtien järjestelmä kuitenkin muuttuu ja nekin voi palauttaa palautusautomaatteihin (taaraautomaat) ja saada kaupassa maksettu pantti takaisin.

Viron ympäristöministeriön ympäristöasioiden osaston pääasiantuntijan Kertu Sapelkovin mukaan panttiärjestelmään liittyminen on yrityksille vapaaehtoista, mutta sen tarkoituksena on kannustaa korkeampaan kierrätysasteeseen.

– Tämä lakimuutos lisää pakkausyritysten, juomayritysten ja loppukäyttäjien motivaatiota palauttaa pulloja kierrätykseen, Sapelkov sanoo.

Pullojen pantti- ja kierrätysjärjestelmästä vastaa Virossa Eesti Pandipakend, joka huolehtii pantillisten pullojen keräyksestä, kuljetuksesta, lajittelusta ja kierrätyksestä.

Eesti Pandipakendin toimitusjohtaja Kaupo Karban mukaan yritysten on helppo liittyä mukaan järjestelmään, mutta yksikään ei ole vielä tehnyt niin.

– Muutos lisää kierrätystä, Panttijärjestelmän avulla voidaan kerätä keskimäärin yhdeksän pakkausta kymmenestä kierrätykseen. Vaikka Virossa on kerätty lasipulloja aktiivisesti jo aikaisemmin, tällaisiin tuloksii ei ole vielä päästy, Karba sanoo.