T24 | Suomen Viron-instituutti saa uuden johtajan

Parhailaan 30-vuotisjuhlavuottaan viettävä Suomen Viron-instituutti saa uuden johtajan. Tehtävään on valittu Hannele Valkeeniemi. Instituutin nykyinen johtaja Anu Heinonen siirtyy Suomen työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntijaksi.

Hannele Valkeeniemi on toiminut erilaisissa tehtävissä Suomen ja Viron välisissä suhteissa, viimeksi vuosina 2015–2020 Suomen Tallinnan-suurlähetystön lehdistöneuvoksena. Nyt hän toimii tuottajana Yleisradiossa.

Hän aloittaa instituutin johtajana syyskuun alussa, mutta jatkaa osa-aikaisena Ylellä, kunnes saa viimeisteltyä keskeneräiset projektitehtävät.

Suomen Viron-instituutin tärkeimmät tehtävät ovat suomen kielen aseman tukeminen, laaja-alaisen suomalaisvirolaisen kulttuurityön mahdollistaminen sekä Suomen ja Viron välisen vuoropuhelun vahvistaminen.

– Koronapandemia on osoittanut, että suomalaisvirolainen vuoropuhelu kaipaa uudistamista. Luulimme tuntevamme toisemme paremmin kuin tosiasiassa tunnemme. Aikoinaan Suomi oli virolaisten ikkuna vapauteen. Nyt talousalueet ovat kasvaneet yhteen ja tarvitsemme entistä vahvempaa arjen yhteistoimintaa. Kieli ja kulttuuri edellä, koska ilman sitä olisimme toisillemme keitä tahansa, toteaa Hannele Valkeeniemi.

Instituutti aloitti toimintansa heti Viron itsenäisyyden palauttamisen jälkeen vuonna 1991. Nykyisessä muodossaan se on toiminut vuodesta 1994 alkaen Tallinnassa ja Tartossa.

Instituutin johtajan tehtävä on määräaikainen. Nykyinen johtaja Anu Heinonen aloitti Virossa 2019. Hän toteaa, että instituutti on elänyt ajassa, mutta monet asiat ovat pysyneet ennallaan 30 vuotta, kuten suomen kielen puolesta tehtävä työ.

– Uutta reagointia on ollut Itämeren tilasta puhuminen, ympäristöteemojen esiin nostaminen ja läsnäolon vahvistaminen Itä-Virumaalla Narvassa, Anu Heinonen sanoo.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut