Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteri | Badding pääsi vihdoin lavalle

Musiikki-näytelmässä kuullaan Rauli Somerjoen tuttuja ja tuntemattomimpiakin kappaleita. Tähdet, tähdet -näytelmälle voi povata menestystä.

Ohjaaja Kimmo Tähtivirta ei ole koskaan tehnyt esitystä näin kauan, kahta ja puolta vuotta. Mutta nyt, koronaepidemian aiheuttaman viivytyksen jälkeen, Tähdet, tähdet -musiikkinäytelmä sai viimein ensi-iltansa Vantaan Näyttämön Navethaliassa perjantaina 6. elokuuta.

Tähdet, tähdet on näytelmäkirjailija Marianne Tikkasen näkemys Rauli ”Badding” Somerjoen elämästä. Näytelmän ensiesitys oli Anjalankoskella 2005.

Tarina kertoo laulajasta, joten esityksessä on tietysti paljon musiikkia.

– Kuuntelin noin 200 Somerjoen biisiä. Sieltä löytyi mielettömiä helmiä, Tähtivirta sanoo.

Esitykseen valikoitui lopulta 18 kappaletta. Mukaan oli tietenkin otettava Somerjoen tunnetuimpia ja rakastetuimpia lauluja, kuten Paratiisi, Bensaa suonissa, Kuihtuu kesäinen maa ja musiikkinäytelmän nimikappale Tähdet, tähdet.

– Tuntemattomampi on esimerkiksi Öitten neidot.

Tähtivirta korostaa, että Tähdet, tähdet ei ole musikaali tanssinumeroineen vaan musiikkinäytelmä. Somerjoen elämää vapaasti tulkitessaan se kertoo universaalista aiheesta, kun ihmistä yritetään puristaa väkisin tiettyyn muottiin. Ja siitä ristiriidasta, että ihminen haluaa tehdä jotakin, mutta samaan aikaan ei pystykään tekemään sitä. Somerjoelle esiintyminen oli ristiriitaista, sillä se oli houkuttelevaa, mutta pelottavaa.

Mutta ei Somerjoen elämä ollut kauheaa ja kurjaa eikä esitys ole pelkkää synkistelyä.

– Hän rakasti satuja ja leikkimistä. Ystävät ja perhe olivat hänelle tärkeitä.

Osa alussa mukana olleista näyttelijöistä on pudonnut pois, mutta ydinjoukko, kuten Somerjokea eri ikäisinä esittävät Arttu Lavi ja Terho Marlo ovat pysyneet matkassa.

– He molemmat soittavat myös esityksen bändissä.

Tähtivirta kertoo, että Lavin ja Marlon lisäksi kaikki muutkin näyttelijät laulavat ja jokaisella on soolo.

Tähdet, tähdet -musiikkinäytelmälle voi povata suosiota, sillä menestyiväthän kaksi keväällä pidettyä Badding-konserttiakin.

Esityksen menestystä Vantaan Näyttämö tarvitsee, sillä harrastajateatterin tulevaisuus on veitsenterällä. Koronarajoitusten vuoksi teatteria pyörittävän Vantaan Näyttämöyhdistyksen talous on kuralla.

– Yleensä meillä on kesäaikana 30 esitystä, nyt vain 15, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Simo Lappalainen.

Sen lisäksi katsomoon voi ottaa 70 katsojaa eli noin puolet normaalista. Mutta jos Tähdet, tähdet vetää esitykset täyteen, Vantaan Näyttämön nenä pysyy vedenpinnalla.