Pohjattomaan piirakkaan ei tule jauhoja lainkaan ja gluteenittomasta taikinastakin saa maukkaan ja mehevän.
Piirakat ovat kiva ja helppo tarjottava niin arkeen kuin juhlaan. Sesongin kasviksista ja marjoista syntyy maukkaita täytteitä.
Ainekset voivat olla aika lailla sitä sun tätä. Toki voi katsoa tarkat reseptit, mutta hetken mielijohteesta tehty piirakka syntyy helposti niistä aineksista, joita kaapissa juuri silloin sattuu olemaan.
Rento leivonta sallii luovuuden ja soveltamisen. Vaikka ohjeissa on voita, voit käyttää myös margariinia tai kasviöljyä. Jauhot voit valita makusi mukaan. Voit sekoittaa esimerkiksi vehnäjauhoihin ruista, spelttiä tai kauraa. Kaurahiutaleet antavat pohjattomaan piirakkaan rakennetta ja makua mutta sopivat hyvin myös osaksi piirakkapohjaa.
Oma luottojauhoni on nykyään tumma gluteeniton jauhoseos, joka on jo itsessään hyvin maukasta ja sopii sekä suolaisiin että makeisiin piirakoihin.
Seuraavista piirakoista riittää jokaisesta noin kahdeksalle ruokailijalle – tai sen mukaan, millaisen siivun kukin ottaa.
Satopiirakka
Pohja:
100 g voita
2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)
1 tl leivinjauhetta
250 g maitorahkaa
Täyte:
1 pienehkö kesäkurpitsa
kirsikkatomaatteja tai tavallisia tomaatteja
1 paketti fetajuustoa
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
ripaus mausteita oman maun mukaan, esimerkiksi yrttimaustetta tai pippuria ja suolaa
1. Sekoita pehmeä voi, jauhot ja leivinjauhe keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää rahka ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita taikina hetkeksi kylmään.
2. Suikaloi kesäkurpitsa ja pilko tomaatit. Tässä käytettiin punaisia kirsikkatomaatteja ja oransseja luumutomaatteja.
3. Sekoita kuohukerma, kananmunat ja mausteet keskenään.
4. Ota taikina kylmästä ja asettele voideltuun piirakkavuokaan. Laita pohjan päälle kesäkurpitsasuikaleet, tomaattipalat ja murusteltu fetajuusto. Kaada pinnalle kermaseos.
5. Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Valloittava vadelmapiirakka
Pohja:
100 g voita
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
1 dl kaurahiutaleita
Täyte:
noin 200 g vadelmia
2 dl maustamatonta jogurttia
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri keskenään. Sekoita munien ja sokerin joukkoon jauhot, leivinjauhe, kardemumma ja kaurahiutaleet. Lisää lopuksi sula voi ja sekoita.
2. Leivitä taikina voideltuun vuokaan. Lisää pinnalle vadelmat.
3. Sekoita jogurtti, kananmuna, sokeri ja vaniljasokeri ja kaada seos vadelmien päälle.
4. Paista uunissa 200 asteessa 25–30 minuuttia.
Gluteeniton omenapiirakka
Pohja:
100 g voita
0,5–1 dl sokeria
2,5 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1 prk viiliä
Pinnalle:
4–6 omenaa
ripaus kanelia
ripaus sokeria
1. Sulata voi. Sekoita siihen sokeri. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Sekoita. Lisää vielä purkillinen viiliä ja sekoita. Levitä taikina voideltuun vuokaan.
2. Pilko omenat haluamasi paksuisiksi siivuiksi. Asettele ne taikinan päälle. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria.
3. Paista uunissa 200 asteessa noin 25–30 minuuttia.
Pohjaton herukkapiirakka
4 kananmunaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1–2 dl kaurahiutaleita
1 prk kermaviiliä
4,5–5 dl herukoita
1. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljasokeri, kaurahiutaleet ja kermaviili.
2. Kaada seos vuokaan. Kaada päälle herukat ja sekoittele varovasti joukkoon.
3. Paista uunissa 200 asteessa 20–25 minuuttia.