Viinistu on viihtyisä vanha kalastajakylä Viron pohjoisosassa, Suomenlahden rannalla. Tallinnasta ajomatkaa kylään kertyy tunnin verran.
Tämä pieni, nykyään 120 asukkaan kylä on tullut tunnetuksi Viron ainoasta yksityisestä taidemuseosta. Sen perusti vuonna 2002 virolainen Jaan Manitski, joka oli paennut vanhempiensa kanssa sotaa Virosta Suomeen vuonna 1943.
Vuonna 1945 perhe jatkoi matkaansa Ruotsiin, jossa Manitski kasvoi. Hän opiskeli Göteborgin kauppakorkeakoulussa ja työskenteli muun muassa IBM-konsernissa ja Swedbankissa. Lisäksi hän perusti useita omia yrityksiä. Manitski oli myös ABBA:n levyjä julkaisseen Polar Music -levy-yhtiön toinen pääosakas.
Viron uudelleenitsenäistymisen jälkeen vuonna 1991 vaurastunut Manitski palasi kotimaahansa ja toimi muun muassa Viron ulkoministerinä vuonna 1992 sekä liikemiehenä edistäen Viron yrityselämän yksityistämistä.
2000-luvun alussa Jaan Manitski osti kotikylässään Viinistussa sijainneen Kirovin kalastuskolhoosin tuotantolaitoksen tilat ja perusti sinne taidemuseon. Museossa on esillä vaihtuva näyttely Manitskin omasta virolaisen taiteen kokoelmasta, joka käsittää yli 1 000 taideteosta 1800-luvulta nykypäivään saakka. Manitskin kokoelma on yksi Viron suurimmista yksityisistä taidekokoelmista.
Nykyään taidemuseon viereen on kohonnut myös tynnyrigalleria eli kaksi uudelleen rakennettua vesisäiliötä, joissa on esillä vierasnäyttelyitä. Viinistun taidemuseo on avoinna päivittäin klo 11–18.
Lisäksi Viinistun kylässä on viihtyisä rantaravintola, joka tarjoilee monenlaisten kalaruokien lisäksi kasvis- ja lihavaihtoehtoja.
Kylässä voi majoittua Viinistun taidehotellissa, joka sijaitsee aivan merenrannalla, kalastuskolhoosin vanhoissa tuotantotiloissa. Hotellin tiloissa on esillä 600 taideteosta Manitskin kokoelmista. Hotellissa on 30 huonetta, joista kaikista avautuu merinäköala.
Lisätietoja Viinistun taidesataman tarjonnasta löydät täältä .
Myös bussit nro 151, 152, 153 ja 155 vievät Tallinnasta Balti Jaamin pysäkiltä Viinistuun.