Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oma raha | "Tarvittaessa siellä voi käydä itsekin lomailemassa" – Uusi rakennuskanta ja tuottonäkymät houkuttelivat Vesa Lindholmia ostamaan sijoitusasunnon yllättävästä paikasta

Kun ostaa sijoitusasunnon ulkomailta, luotettavat yhteistyökumppanit korostuvat.

V esa Lindholm, 31, osti ensimmäisen ulkomailla olevan sijoitusasuntonsa juuri ennen koronapandemian puhkeamista.

– Osui vähän huonoon saumaan, hän naurahtaa.

Lindholmin ja hänen kahden ystävänsä sijoitusasunto on ollut toistaiseksi tyhjillään.

– Nyt näyttäisi siltä, että kuukauden sisällä saamme homman toimimaan.

Asunto sijaitsee Pohjois-Kyproksella. Koronasta huolimatta sijoitus tuntuu Lindholmista varsin lupaavalta. Yhdysvaltalainen talouslehti Forbes valitsi Pohjois-Kyproksen parhaaksi maaksi ostaa merenranta-asunto vuonna 2021.

Lindholmilla on asuntosijoittamisesta kotimaassa kokemusta noin kymmenen vuoden ajalta. Ensin hän hankki asuntoja omiin nimiinsä. Noin vuosi sitten hän perusti ystävänsä kanssa yrityksen, La Real Estate & Investin huolehtimaan asunnoista kotimaassa.

Äkkirikastumaan tällä ei pääse, täytyy olla pitkäjänteisyyttä.

Vesa Lindholm

– Asuntoja on muutamia Turussa ja Salossa.

Kun sijoitusasunto ulkomailta alkoi kiinnostaa, Vesa Lindholm tutki eri vaihtoehtoja. Pohjois-Kyproksessa houkutteli se, että uutta rakennuskantaa syntyy koko ajan ja asuntojen hinnat ovat kasvussa. Massaturismia ei vielä ole.

– Pohjois-Kyproksella on toistakymmentä kansainvälistä yliopistoa, joten siellä on hyvää vuokrapotentiaalia.

Lindholmin hankkima asunto on noin 60 neliön kalustettu kaksio, jossa on kaksi parveketta. Talossa on uima-altaita ja alueella palveluita ravintoloista kuntosaliin ja surffiklubiin. Merenranta on parinsadan metrin päässä.

– Tarvittaessa siellä voi käydä itsekin lomailemassa, Lindholm toteaa.

Lindholmilla oli alkuun ennakkoluuloja asunnon hankkimisesta ulkomailta.

– Yllätyin, kuinka ammattimaista toiminta oli. Minulla oli suomalainen välittäjä yhteistyökumppanina, mikä helpotti myös. Paikalliset puhuvat hyvää englantia. Toiminta oli luotettavaa.

Lindholm kertoo, että Pohjois-Kyproksella rahoitus on mahdollista saada joihinkin kohteisiin myös rakennusliikkeen tai paikallisen pankin kautta.

Asuntoa hankittaessa tulee joitakin lisämaksuja, kuten arvonlisävero. Maarekisteristä pitää hakea omistusoikeutta maatontille. Sitä varten tarvitaan lakimies hoitamaan paperit.

– Saari on jakautunut ja maaomistusoikeuksissa on eroavaisuuksia, joten sopimusten kanssa täytyy olla tarkkana.

Asuntosijoittaminen ulkomailla kiinnostaisi Vesa Lindholmia jatkossa enemmänkin. Nousevia kohteita ovat muun muassa Pohjois-Kypros ja Albania.

– Ja Yhdysvallat, kunhan hinnat jälleen laskevat. Espanjassa hinnat ovat heilahdelleet.

Kokemukset kotimaastakin ovat pääosin hyviä. Asunnon valintaan vaikuttavat sijainti, kunto ja vuokrattavuus.

– Tykkään pienistä asunnoista. Niissä tietysti vuokralaisten vaihtuvuus on suurempi.

Osa asunnoista on pitkäaikaisvuokrattavia, osa lyhytaikaisiin majoituksiin.

– Korona sotki aika paljon kuvioita. Siirsin osan asunnoista pitkäaikaisvuokralle.

Asuntosijoittamisella pystyy Lindholmin mielestä kasvattamaan varallisuutta ajan kanssa.

– Äkkirikastumaan tällä ei pääse, täytyy olla pitkäjänteisyyttä. Muutaman vuoden kun malttaa tehdä, toiminta lähtee kunnolla käyntiin.

Asuntosijoittamisen ohella Lindholm työskentelee Salossa, K-rauta maatalous Esko Lindholm -perheyrityksessä. Kauppatieteiden kanditutkinto on loppusuoralla.

Kun suunnittelee sijoitusasunnon hankkimista ulkomailta, kannattaa miettiä ensin omia tarpeita, budjettia ja markkina-aluetta.

– Haluaako asunnon lämpimästä maasta Etelä-Euroopasta vai jostakin muualta ja muusta syystä, vinkkaa Asuntokypros-yrityksen toimitusjohtaja, lomakotivälittäjä, LKV Jussi Jääskeläinen

Sen jälkeen voi miettiä, haluaako asunnon keskustasta vai sivummalta, haluaako vakituisen vuokralaisen vai viettääkö asunnossa aikaa itsekin.

Jääskeläisen mukaan helpointa on hakea aluksi tietoa netistä luotettavista lähteistä. Jo varhain kannattaa olla myös yhteydessä paikallisiin toimijoihin ja mahdollisesti maassa oleviin tuttuihin ihmisiin.

Jääskeläisen asiakkaissa on sekä itselleen asunnon ostavia että asuntosijoittajia. Tyypillisesti asiakas ostaa asunnon, asuu siellä muutamia kuukausia vuodesta ja pitää muuten asuntoa vuokralla.

– Asunnon ostaminen pelkästään sijoitusasunnoksi lisääntyy vahvasti. Osa ostaa yhden asunnon itselleen ja läheltä toisen asunnon sijoitusasunnoksi.

Asuntojen hintaan vaikuttavat muun muassa kohteen sijainti, rannan läheisyys, materiaalien laatutaso ja rakennusyhtiö.

Rakentaminen ulkomaisella rahalla alkoi Pohjois-Kyproksella vasta noin 15 vuotta sitten. Hyvän, uuden yksiön rannalta tai sen läheisyydestä saa Jääskeläisen mukaan noin 45 000:lla eurolla. Vastaavantyyppisen kaksion tavallinen hinta on 55 000–65 000 euroa.

– Hyvällä paikalla sijaitsevan villa- tai huvilatyyppisen talon saa noin 140 000–160 000 eurolla.

Vuokratuotto riippuu kohteesta ja sen tasosta. Vuokrahinta on ympärivuotisella vuokra-asunnolla ja viikkovuokralla hiukan erilainen. Vuokratuotto on lopulta Jääskeläisen mukaan suurin piirtein sama, noin 6–8 prosenttia.

Sijoitusasunnon etsinnässä on hyvä pitää mukana maltti ja tutustua kohteeseen ja toimijoihin useita eri reittejä. Jääskeläinen toteaa, että rakennusyhtiöitä on paljon. Toiminnan taso on kirjavaa.

– Kannattaa keskustella puhelimitse ja sähköpostitse ja seurata toimintatapoja, valita luotettava rakennusyhtiö ja välittäjä.

Sijoitusasuntoa hankkivan on hyvä tutkia paikan päällä, millaisia toimijan edelliset kohteet ovat ja miten esimerkiksi ylläpito ja huolto toimivat.

– Suomalaiset eivät hyväksy mitä vain. He toivovat laatua.

Jääskeläinen viettää paljon aikaa Pohjois-Kyproksella, jossa hänellä on asunto työn puolesta ja toinen asunto perheen kanssa.