Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

T24 | Virossa valitaan uusi presidentti 30. elokuuta – Puolueet eivät ole vieläkään löytäneen ehdokasta, joka sopisi kaikille

Maanantaina elokuun 30. päivä Viron parlamentti Riigikogu äänestää uudesta presidentistä, sillä nykyisen presidentin Kersti Kaljulaidin kausi loppuu 10. lokakuuta.

Virossa presidenttiä ei valita suorassa kansanvaalissa, kuten Suomessa, vaan presidentin valitsee Viron parlamentti eli Riigikogu. Presidenttiehdokkaan pitää saada taakseen kaksi kolmasosaa edustajista päästäkseen virkaan. Viron 101-paikkaisessa parlamentissa tämä tarkoittaa 68 edustajaa.

Vielä jokin aika sitten vaikutti siltä, että näistäkin presidentinvaaleista oli odotettavissa samanlainen fiasko kuin viisi vuotta sitten. Edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2016 sekä Viron parlamentti että valitsijamieskokous epäonnistuivat presidentin valinnassa. Lopulta presidentiksi valittiin Kersti Kaljulaid, joka tuli mukaan vaaleihin täysin ehdokasasettelun ulkopuolelta.

Myös tänä vuonna kaikille puolueille sopivaa ehdokasta ei ole tahtonut löytyä. Ehkä senkin takia, että ehdokkaita ei käytännössä ole kauheasti ollut. Kersti Kaljulaid on sanonut olevansa valmis toiselle kaudelle, mutta ongelmana on se, ettei hän saa tarpeeksi kannatusta Viron parlamentissa.

Entinen pääministeri Jüri Ratas on kieltäytynyt ehdokkuudesta, kuten myös entinen puolustusministeri Jüri Luik ja entinen Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves.

Presidenttiehdokkaiksi ovat tarjoutuneet Viron tiedeakatemian puheenjohtaja Tarmo Soomere sekä parlamentin puhemies Henn Põlluaas, joka on EKRE:n ehdokas. Mutta on epätodennäköistä, että kumpikaan heistä saisi tarpeeksi ääni parlamentissa.

Viime viikolla valmiudestaan presidenttiehdokkaaksi ilmoitti yllättäen Viron kansallismuseon ERM:in johtaja Alar Karis. Hän on tähän mennessä saanut taakseen sekä reformipuolueen että keskustapuolueen, mikä tarkoittaa 59 ääntä. Lisäksi tarvittaisi ääniä vielä joko Isamaa-puolueelta tai sosiaalidemokraateilta. He ovat ilmoittaneet kertovansa päätöksensä loppuviikosta.

Alan Karis vaikuttaa tällä hetkellä juuri sellaiselta kompromissiehdokkaalta, jota puolueet ovat etsineet ja jonka taakse voisivat asettua sekä hallituspuolueet että ainakin yksi oppositiopuolue.

Kantar Emor -tutkimusyhtiön tekemän tutkimuksen mukaan virolaiset haluaisivat Kersti Kaljulaidin jatkavan toiselle kaudelle. Tutkimukseen vastanneilta kysyttiin, kuka olisi heidän ensisijainen presidenttiehdokkaansa. He saivat valita ehdokkaan 12 nimen listasta.

Kaljulaid sai tutkimuksessa 34 prosenttia äänistä. Toiseksi suosituin ehdokas oli europarlamentaarikko Marina Kaljurand, joka sai 28 prosenttia äänistä. Kolmanneksi tuli entinen pääministeri Jüri Ratas.