T24 | Virossa valitaan uusi presidentti 30. elokuuta – Puolueet eivät ole vieläkään löytäneen ehdokasta, joka sopisi kaikille

Maanantaina elokuun 30. päivä Viron parlamentti Riigikogu äänestää uudesta presidentistä, sillä nykyisen presidentin Kersti Kaljulaidin kausi loppuu 10. lokakuuta.

Virossa presidenttiä ei valita suorassa kansanvaalissa, kuten Suomessa, vaan presidentin valitsee Viron parlamentti eli Riigikogu. Presidenttiehdokkaan pitää saada taakseen kaksi kolmasosaa edustajista päästäkseen virkaan. Viron 101-paikkaisessa parlamentissa tämä tarkoittaa 68 edustajaa.

Vielä jokin aika sitten vaikutti siltä, että näistäkin presidentinvaaleista oli odotettavissa samanlainen fiasko kuin viisi vuotta sitten. Edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2016 sekä Viron parlamentti että valitsijamieskokous epäonnistuivat presidentin valinnassa. Lopulta presidentiksi valittiin Kersti Kaljulaid, joka tuli mukaan vaaleihin täysin ehdokasasettelun ulkopuolelta.

Myös tänä vuonna kaikille puolueille sopivaa ehdokasta ei ole tahtonut löytyä. Ehkä senkin takia, että ehdokkaita ei käytännössä ole kauheasti ollut. Kersti Kaljulaid on sanonut olevansa valmis toiselle kaudelle, mutta ongelmana on se, ettei hän saa tarpeeksi kannatusta Viron parlamentissa.

Entinen pääministeri Jüri Ratas on kieltäytynyt ehdokkuudesta, kuten myös entinen puolustusministeri Jüri Luik ja entinen Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves.

Presidenttiehdokkaiksi ovat tarjoutuneet Viron tiedeakatemian puheenjohtaja Tarmo Soomere sekä parlamentin puhemies Henn Põlluaas, joka on EKRE:n ehdokas. Mutta on epätodennäköistä, että kumpikaan heistä saisi tarpeeksi ääni parlamentissa.

Viime viikolla valmiudestaan presidenttiehdokkaaksi ilmoitti yllättäen Viron kansallismuseon ERM:in johtaja Alar Karis. Hän on tähän mennessä saanut taakseen sekä reformipuolueen että keskustapuolueen, mikä tarkoittaa 59 ääntä. Lisäksi tarvittaisi ääniä vielä joko Isamaa-puolueelta tai sosiaalidemokraateilta. He ovat ilmoittaneet kertovansa päätöksensä loppuviikosta.

Alan Karis vaikuttaa tällä hetkellä juuri sellaiselta kompromissiehdokkaalta, jota puolueet ovat etsineet ja jonka taakse voisivat asettua sekä hallituspuolueet että ainakin yksi oppositiopuolue.

Kantar Emor -tutkimusyhtiön tekemän tutkimuksen mukaan virolaiset haluaisivat Kersti Kaljulaidin jatkavan toiselle kaudelle. Tutkimukseen vastanneilta kysyttiin, kuka olisi heidän ensisijainen presidenttiehdokkaansa. He saivat valita ehdokkaan 12 nimen listasta.

Kaljulaid sai tutkimuksessa 34 prosenttia äänistä. Toiseksi suosituin ehdokas oli europarlamentaarikko Marina Kaljurand, joka sai 28 prosenttia äänistä. Kolmanneksi tuli entinen pääministeri Jüri Ratas.

Viron presidentinvaalit

• Virossa presidenttiä ei valita suorassa kansanvaalissa, vaan presidentin valitsee Viron parlamentti Riigikogu.

• Presidentiksi päästäkseen pitää saada taakseen kaksi kolmasosaa kansanedustajista, mikä tarkoittaa Viron 101-paikkaisessa parlamentissa 68 ääntä.

• Lisäksi presidenttiehdokkaan pitää saada Riigikogussa vähintään 21 ääntä tullakseen valituksi virallisesti ehdokkaaksi.

• Jos Riigikogu ei onnistu presidentin valinnassa, kuten kävi vuonna 2016, valintaprosessi siirtyy valitsijamieskokouksen käsiin. Virossa valitsijamiehiä ovat kansanedustajien lisäksi myös kuntien edustajat. Valitsijamieskokouksessa on tänä vuonna 208 jäsentä.

• Virossa presidenttiehdokkaaksi voivat asettua yli 40-vuotiaat syntyperäiset Viron kansalaiset.

• Virossa presidentin toimikausi on viisi vuotta. Sama henkilö voidaan valita enintään kahdelle peräkkäiselle kaudelle ja lisäksi ei peräkkäisille toimikausille.

• Viron presidentin palkka on 5 200 euroa kuukaudessa. Lisäksi hän saa edustuskulujen kattamiseksi edustuskorvauksen, joka on 20 prosenttia presidentin palkasta.

• Vuoden 2021 presidentinvaalien ehdokkaat nimetään Virossa 26.–28.8.

• Viron parlamentti äänestää presidentistä ylimääräisessä istunnossa 30.8. klo 13 alkaen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut